Boala Alzheimer afectează atât funcția cognitivă, cât și memoria, dar puțini știu că această boală are legătură și cu plăcile care se formează pe creier care pot fi asociate cu virusul herpes simplex (HSV-1). Din acest motiv, cercetătorii Universității Tufts au vrut să găsească soluții pentru aceste probleme, iar studiile sugerează că ceaiul și resveratrolul sunt răspunsul în acest sens.
Publicat în Free Radical Biology and Medicine, ercetătorii au realizat un model al țesutului care reprezintă creierul afectat de boala Alzheimer provocată de HSV-1. Ulterior au folosit compuși vegetali și farmaceutici pentru a examina eficiența lor privind protejarea țesutului creierului.
Rezultatele au arătat că resveratrolul și compușii din ceaiul verde, cunoscuți sub numele de catechine, oferă proprietăți care luptă împotriva acestor plăci, beneficii funcționale neuroprotectoare și neurotoxicitate minimă. Mai mult, acești compuși și suplimentele care se arată eficiente în acest sens ar putea indica faptul că pacienții sau oricine își dorește să reducă riscul de Alzheimer, pot avea acces mai ușor la aceștia.
Așadar, dieta împotriva bolii Alzheimer trebuie să conțină acești compuși. Ceaiul verde conține cantechine care previn formarea acestor plăci și se regăsesc în frunze. Totodată, conțin efecte antioxidante care au fost studiate de-a lungul anilor pentru proprietățile lor anti-îmbătrânire.
Cât despre resveratrol, acesta se regăsește în strugurii roșii, ciocolată și vinul roșu și are efecte benefice în încetinirea progresiei bolii Alzheimer, mai ales atunci când este consumat în doze concentrate.