Expertii mai spun, de asemena, ca cei care nu au nici un fel de probleme cu alimentatia (au o greutate normala, pot manca orice isi doresc fara sa se ingrase) nu realizeaza nivelul tentatiei la care sunt supusi cei care tin un regim. Prin urmare, este responsabilitatea celui care urmeaza o dieta sa faca cunoscut ceea ce simte.
Trebuie sa le spui celor cu care convietuiesti ca vazand atat de multa mancare zi de zi, iti slabeste capacitatea de a rezista tentatiilor, facandu-ti regimul alimentar tot mai greu de urmat. La fel de important este sa le spui ca acest lucru nu are nici o legatura cu lipsa de vointa, dar ca nimeni nu poate rezista la nesfarsit unei tentatii permanente.
Ascunde tentatia
Chiar daca cei dragi accepta sa manance bunatile pline de calorii cand tu nu esti prezenta, uneori, numai gandul ca alimentul interzis se afla la cativa metri de tine este suficient ca sa-ti dea peste cap regimul. Solutia pentru aceasta problema este sa “iti interzici” accesul la alimentele care ingrasa. Nu spunem ca ar trebui sa ascunzi mancarea familiei, ci doar ca trebuie sa o depozitezi undeva unde nu o poti vedea tot timpul. Daca in alte vremuri, prajiturile stateau la loc de cinste pe masa, acum ar trebui puse intr-un dulap la care se ajunge cu dificultate. Cu cat vei ajunge mai greu la alimentele pe care nu ai voie sa le consumi, cu atat iti va fi mai usor sa rezisti tentatiei.
Fii creativa
Poate fi foarte dificil sa-i privesti pe ceilalti manacand ceea ce tu nu poti manca. In timpul mesei, mai rezisti cum mai rezisti, dar cand vine vremea desertului … Solutia? Pregateste-ti un “fals desert”, care sa imite aromele desertului dupa care tanjesti. De exemplu, daca intr-o seara este placinta de branza la desert, pregateste-ti un tip de placinta cu branza fara grasimi si cu foarte putin zahar. Fii creativa in gasirea alimentelor cu aroma si gustul celor care reprezinta o amenintare pentru greutatea ta, dar fara caloriile acestora.
Adapteaza
Pentru ca alimentele traditionale recomandate intr-o dieta nu le suna prea apetisant partenerului sau familiei tale, prepara mancarurile obisnuite astfel incat sa fie mai sanatoase si mai sarace in calorii. Ideea de baza este sa inveti arta inlocuirii ingredientelor.
Foloseste iaurtul degresat in locul maionezei, ca dressing pentru salata, foloseste intotdeauna lapte degresat in locul celui integral. Prajeste alimentele in putina grasime vegetala. Daca faci schimbarile treptat, pe durata a catorva saptamani, familia ta nici nu va sesiza diferenta.
Articol exclusiv online (Georgiana Dorobantu)