„Ridarea excesivă” de pe mâinile unui tânăr s-a dovedit a fi o afecțiune rară

  • Publicat:
„Ridarea excesivă” de pe mâinile unui tânăr s-a dovedit a fi o afecțiune rară

Un bărbat în vârstă de 20 de ani a dezvoltat „ridări excesive”, umflături strălucitoare, albe și pete de piele groasă pe mâini ori de câte ori le scufunda în apă.

Medicii au crezut inițial că afecțiunea ar putea fi un simptom al eczemei ​​cronice, dar ulterior au stabilit că ridurile a fost cauzată de o boală rară a pielii, potrivit unui nou raport al cazului său.

Boala rarisimă cu care a fost diagnosticat tânărul

Boala, cunoscută sub numele de acrokeratoderma seringală acvagenică (ASA), apare în cea mai mare parte la femeile tinere, potrivit raportului, care a fost publicat în jurnalul JAMA Dermatology.

Este, de asemenea, destul de comună la persoanele cu fibroză chistică, o tulburare genetică care afectează glandele producătoare de hormoni din organism și determină ca organele producătoare de mucus să producă mucus anormal de gros și lipicios, potrivit Centrului de Informare a Bolilor Genetice și Rare (GARD).

Persoanele cu fibroză chistică poartă două copii defecte ale genei de reglare a conductanței transmembranare a fibrozei chistice (CFTR), dar chiar și persoanele care au o singură copie a acestei gene și care nu au fibroză chistică sunt predispuse la această afecțiune, ceea ce sugerează că ASA poate fi parțial cauzată de o mutație genetică.

Acestea fiind spuse, cauza exactă a ASA este necunoscută, dar teoriile sugerează că afecțiunea ar putea avea legătură cu glandele sudoripare anormale, potrivit GARD.

În cazul tânărului cu mâinile încrețite, acesta s-a raportat la secția de dermatologie de la The First Hospital of China Medical University din Shenyang după ce s-a confruntat cu această afecțiune timp de trei ani. Pielea mâinilor sale ar deveni groasă, umflată, ridată și solzoasă odată ce ia contact cu apa, iar aceste modificări ar fi însoțite de o senzație de mâncărime, de arsură.

Simptomele ASA, similare cu cele de eczemă cronică

„Este ușor să diagnostichezi greșit ASA ca eczemă atunci când apar pentru prima dată caracteristicile clinice”, au menționat medicii bărbatului în raport. Anterior, la o altă clinică, bărbatul fusese diagnosticat cu eczemă cronică și tratat intermitent cu unguent topic de tretinoin, care este adesea folosit pentru a trata ridurile fine, petele întunecate și acneea; el a văzut puține îmbunătățiri cu acest tratament, notează raportul.

Deși simptomele ASA i-au afectat inițial doar mâinile, bărbatul a remarcat că, în ultimul an și jumătate, afecțiunea s-a extins și la încheieturile mâinilor și la coate.

„El a atribuit aceste schimbări nevoii de a se spăla frecvent pe mâini în perioada epidemiei de COVID-19”, au scris medicii în raport. La o examinare mai atentă, medicii au stabilit că glandele sudoripare și porii de pe mâinile bărbatului vor deveni neobișnuit de mari și se vor dilata după expunerea la apă.

Pacientul a fost tratat cu unguent topic cu hidrocortizon ureic, care este atât un corticosteroid, cât și un hidratant și i s-a spus să evite contactul inutil cu apa.

„Simptomele s-au îmbunătățit foarte mult după o lună și el este încă în urmărire la momentul scrierii acestui articol”, potrivit raportului de caz.

Citește și: Boala rarisimă cu care a fost diagnosticată această adolescentă. E alergică la propriile lacrimi, dar nu doar atât

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări:
Alimente ultraprocesate care pot crește riscul de diabet
Alimente ultraprocesate care pot crește riscul de diabet
Boala Parkinson ar debuta în intestin și nu în creier, arată un nou studiu
Boala Parkinson ar debuta în intestin și nu în creier, arată un nou studiu