Riscul de accident vascular poate fi redus cu ajutorul unei simple vitamine

Administrarea de suplimente de vitamina B sau introducerea în regim a produselor alimentare cu conţinut crescut de vitamina B ar putea reduce cu aproape şapte procente riscul de a face accident vascular, se arată într-un studiu recent al cercetătorilor chinezi.
  • Publicat:
Riscul de accident vascular poate fi redus cu ajutorul unei simple vitamine

Administrarea de suplimente de vitamina B sau introducerea în regim a produselor alimentare cu conţinut crescut de vitamina B ar putea reduce cu aproape şapte procente riscul de a face accident vascular, se arată într-un studiu recent al cercetătorilor chinezi.

Cercetarea a implicat peste 50.000 de participanţi adulţi sănătoşi iar la sfârşitul perioadei analizate oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că vitamina B poate scădea cu 7% şansele de AVC, însă nu influenţează în nici un fel gravitatea acestuia sau  riscul de deces.

Autorii studiului susţin că acţiunea benefică a acestei vitamine se datorează capacităţii sale de a absorbi mai bine nutrienţii necesari organismului.
Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să începeţi să luaţi astfel de suplimente fără un control amănunţit sau fără o recomandare specializată.

În cazul unui atac cerebral, transportul de sânge şi oxigen către creier este blocat din cauza unui cheag de sânge sau a unei rupturi a vaselor de sânge, iar acest lucru este cauzat frecvent de tensiunea arterială crescută, nivelurile ridicate de colesterol din sânge, fumat, stres şi alimentaţia dezechilibrată.

Cu toate acestea, factorii de risc mai sus amintiţi poartă doar o mică vină pentru producerea accidentelor vasculare cerebrale, studii de specialitate demonstrând că există şi alte cauze, cum ar fi de exemplu nivelul crescut de homocisteină din sânge.

Vitamina B se pare că are un efect de reducere a homocisteinei, însă cercetări viitoare vor lămuri mai în detaliu acest aspect.
Complexul de vitamina B are un rol deosebit de important pentru funcţionarea normală a organismului şi se poate procura din alimente precum cerealele integrale, cartofi, banane, fasole şi linte.

Societatea Americană contra Cancerului subliniază totuşi ideea că administrarea excesivă de suplimente de vitamina B poate duce la efecte adverse care includ vederea neclară, ameţeala, voma şi niveluri crescute de zahăr în sânge, motiv pentru care este bine să cereţi întotdeauna părerea medicului înainte de a începe un astfel de tratament preventiv.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult