Riscul de demență e de 3 ori mai mare dacă faci diabet înainte de 60 de ani

  • Publicat:
Riscul de demență e de 3 ori mai mare dacă faci diabet înainte de 60 de ani
Foto: Shutterstock

Riscul de demență este semnificativ mai mare dacă ați fost diagnosticat cu diabet mai devreme de 60 de ani, arată datele unui nou studiu publicat în revista Diabetologia. Acest lucru arată totodată importanța regimului alimentar în împiedicarea evoluției prediabetului în diabet zaharat de tip 2.

Potrivit cercetătorilor, prediabetul nu este un factor de risc major pentru declinul cognitiv, câtă vreme este tratat în consecință, astfel încât să nu evolueze în diabet. Din păcate, în peste 70% din cazuri, persoanele cu prediabet nu reușesc să își schimbe stilul alimentar și nu fac destulă mișcare, greutatea lor fiind în continuare crescută. Astfel dezvoltă diabet, un factor de risc în apariția demenței, ca urmare a nivelului crescut de zahăr în sânge.

„Cu cât ești mai tânăr când primești diagnosticul de diabet, cu atât mai mari sunt șansele de a avea pierderi de memorie și alte deficite cognitive mai târziu în viață. Acest studiu oferă mai multe dovezi că diabetul și rezistența la insulină pot duce la neurodegenerare”, a declarat dr. Jonathan Rasouli.

Cercetătorii au evaluat datele de sănătate a 11.656 de persoane care au fost înscrise în studiul Atherosclerosis Risk in Communities și care aveau vârste cuprinse între 45 și 64 de ani între 1987 și 1989.

La a doua vizită a participanților la studiu, care a avut loc între 1990 și 1992, cercetătorii au măsurat nivelul hemoglobinei glicozilate sau glicate (HbA1c) și au evaluat funcția cognitivă a acestora. La momentul inițial, 2.330 de participanți aveau prediabet.

Funcția cognitivă a tuturor participanților a fost examinată din nou la cea de-a patra vizită pentru studiu, între 1996 și 1998, și mai amănunțit la cea de-a cincea vizită, care a avut loc între 2011 și 2013.

Din acest grup, 3.143 au dezvoltat diabet și 2.274 au dezvoltat demență.

Echipa a analizat legătura dintre prediabet și demență și a constatat că prediabetul nu pare să fie un factor de risc robust pentru demență atunci când nu evoluează spre diabet.

De asemenea, cercetătorii au investigat modul în care vârsta la care au fost diagnosticați oamenii cu diabet a influențat riscul de demență.

Echipa a constatat că riscul de demență este cu atât mai mare cu cât pacienții primesc diagnosticul de diabet mai devreme.

Persoanele care au fost diagnosticate cu diabet înainte de vârsta de 60 de ani au avut un risc de aproape trei ori mai mare de a dezvolta demență.

Cei care au fost diagnosticați cu diabet între 60 și 69 de ani au avut un risc cu 73% mai mare de a dezvolta demență, iar persoanele diagnosticate între 70 și 79 de ani au avut un risc cu 23% mai mare de a se îmbolnăvi de demență.

Oamenii de știință suspectează că expunerea susținută la hiperglicemie influențează riscul de demență.

„Cu cât cineva este mai tânăr atunci când este diagnosticat cu diabet, cu atât organismul este expus mai mult timp la hiperglicemie”, spune Marilyn Tan, medic endocrinolog.

Hiperglicemia poate afecta fenomenul de producere a insulinei, având impact și la nivelul creierului. Mai precis, nivelul crescut de zahăr în sânge ar împiedica eliminarea beta-amiloidului și crește acumularea de proteine tau în creier – ambele cunoscute ca fiind factori care contribuie la apariția demenței.

În plus, nivelurile ridicate de glucoză pot duce la inflamații și stres oxidativ.

„Acestea, la rândul lor, duc la disfuncții celulare, la deteriorări și la acumularea de produși finali de glicare. Leziunile celulare și vasculare ar putea duce la afectarea barierei hemato-encefalice și la acumularea de produse dăunătoare în celulele creierului”, a declarat dr. Benjamin Nwosu, cercetător la Feinstein Institutes for Medical Research.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: