Riscurile la care este supus organismul după dietele drastice

Specialiştii atrag atenţia că dietele drastice ne pun în pericol sănătatea, iar efectele devastatoare asupra organismului nu vor întârzia să apară.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Riscurile la care este supus organismul după dietele drastice
Sursa foto: shutterstock
Sezonul estival începe în aproximativ trei luni şi fiecare dintre noi se gândeşte cum să scape repede de surplusul de kilograme acumulat de-a lungul iernii, notează cotidianul „Gândul„. Suntem tentaţi de cele mai multe ori să apelăm la diete drastice, care ne „ajută” să slăbim până la şapte kilograme în maximum două săptămâni. Nimic mai greșit!

Dietele draconice, extrem de periculoase pentru organism

Medicii nutriţionişti spun că persoanele care doresc să slăbească sănătos vor trebui să dea jos doar între două şi patru kilograme pe lună. În plus, specialiştii atrag atenţia că dietele drastice ne pun în pericol sănătatea, iar efectele devastatoare asupra organismului nu vor întârzia să apară.

Risc de fracturi.

Faptul că oasele devin fragile, mai predispuse la fracturi, este doar una dintre urmări. Un grup de cercetători de la Universitatea Missouri au constatat că densitatea oaselor este redusă în astfel de regimuri alimentare. Concluzia a reieşit în urmă unui studiu pe un grup de femei care au urmat o cură de slăbire, împletită cu un program riguros de mişcare. Cele mai expuse fracturilor erau femeile care dăduseră jos aproximativ 5 la sută din greutatea iniţială. Oamenii de ştiinţă recomandă suplimentele de calciu şi vitamina D.

Topesc masă musculară.

„Acest lucru este întâlnit în cazul persoanelor care urmează o dietă pe bază de fructe, de regulă grapefruit sau struguri”, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Fructele sunt diuretice, bogate în fibre şi minerale şi sărace în sare. Senzaţia de săţietate este ţinută sub control prin cantitate. „Urmată mai mult de două zile, această cură duce la apariţia carenţelor proteice majore ce implică topirea masei musculare. În plus, fructele conţîn 12 la sută glucide, adică zahăr, şi s-ar putea că pierderea de kilograme să nu fie spectaculoasă”, atrage atenţia specialistul Bilic.

Apariţia oboselii accentuate.

Regimul disociat – scapi de până la 2,5 kilograme în patru zile. „Are la bază consumul nelimitat al unui singur aliment: carne, lapte, fructe sau legume, pe care trebuie să îl mănânci pe parcursul zilei”, spune dr. Bilic. Este uşor de urmat şi, datorită lipsei varietăţii alimentare, apare rapid fenomenul de autolimitare a cantităţii consumate. „Este un regim dezechilibrat, deoarece organsimul are nevoie de toate principiile alimentare în fiecare zi, nu doar o dată pe săptămână, deci există riscul senzaţiei de oboseală accentuată”, avertizează medicul nutriţionist.

Imposibilitatea de a mai desfăşura activităţi profesionale.

Apare în cazul persoanelor care urmează un regim strict, timp de două săptămâni, cu un conţinut caloric foarte redus (600-800 de kilocalorii pe zi) care are la bază consumul de ouă fierte: 6-8 pe zi. „Scăderea ponderală este spectaculoasă, iar senzaţia de foame dispare după două zile.
Un mare dezavantaj este aportul caloric minim care nu permite desfăşurarea activităţilor profesionale. Este profund dezechilibrat, iar metabolismul riscă să se adapteze la un nivel scăzut de energie”, avertizează medicul Mihaela Bilic.

Îmbătrânirea precoce.

Dietele drastice au efecte negative şi asupra pielii. Medicii spun că unele tipuri de diete duc la distrugerea reţelelor de colagen de la nivelul dermei, pe fondul lipsei vitaminei C şi a carenţelor proteice. Cel mai vizibil se văd efectele la nivelul pielii, când încep să apară ridurile, celulita, să cadă părul, apariţia vergeturilor şi a cearcănelor.

Sursă: www.gândul.info.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: