RoHepat Summit: agenda evenimentului

Pe data de 24 aprilie, la Hotel Crowne Plaza Bucharest, va avea loc summit-ul RoHepat: pentru or Românie fără hepatite.
  • Publicat:
RoHepat Summit: agenda evenimentului
FOTO: 123rf.com / RoHepat Summit: agenda evenimentului

Există momente cheie în istoria oricărui sistem, care au potenţialul de a genera schimbări durabile. Va ajunge hepatita virală o boală rară în România? Este 2019 anul în care începe NUMĂRĂTOAREA INVERSĂ?

România ocupă locul 2 în Europa la infecţiile cu hepatitele virale B şi C. Center for Disease Analysis estimează că în Europa există 3 milioane de persoane infectate cu virusul hepatitei, din care numai 1,2 milioane sunt diagnosticate, 1 milion tratate şi doar 500.000 vindecate.

Presiunea acestei realităţi a determinat guvernele din Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii să poziţioneze problematica controlulului şi eliminării hepatitelor virale ca o prioritate de sănătate publică. România, în cadrul concertului european, a redactat recent Planul – Cadru Naţional pentru Controlul Hepatitelor Virale, un document strategic, care are potenţialul de a genera schimbările calitative pe care toată lumea le aşteaptă.

Point Public Affairs are deosebita plăcere să vă invite la Summit-ul Internaţional RoHepat, ce va avea loc pe 24 aprilie 2019, la Hotel Sheraton, sala Iridium.

În cadrul evenimentului, provocăm toţi actorii implicaţi să împărtăşească şi să dezbată idei şi viziuni inspiraţionale, care ar putea transforma Planul – Cadru Naţional de Control al Hepatitelor Virale într-unul viabil şi durabil.

RoHepat Summit face parte din Platforma RoHepat, un proiect strategic de advocacy, care reuneşte actorii relevanţi pentru politicile hepatitelor virale în dialoguri menite să modeleze o strategie adecvată şi eficientă pentru controlul şi eliminarea hepatitelor virale. Proiectul este dezvoltat sub auspiciile Comisiei pentru Sănătate Publică din cadrul Senatului României şi ale platformei MEP “Friends of the Liver” (Bruxelles).

09.00 – 09.30     Înregistrare participanţi & welcome coffee

09.30  – 09.50  DESPRE VIITOR NUMAI DE BINE (SPEED INTERVIEW)  

Angajamentul României privind controlul şi eliminarea hepatitelor virale: progresul înregistrat în acest domeniu este considerabil, dar totodată provocator, căci destinaţia finală încă nu a fost atinsă.

Datorită progreselor din industria farmaceutică, majoritatea celor trataţi se recuperează, astfel încât rata de vindecare a VHC este în prezent peste 95%. În România, în ultimii 5 ani, tratamentul fără interferon a dublat rata de succes terapeutic (de la 40% la 90%). În paralel, performanţa medicală a fost susţinută de un efort de finanţare creativ.

•             Cât de aproape suntem de atingerea obiectivului strategic de eliminare a hepatitelor virale?

•             Ar fi util un angajament trans-partinic de recunoaştere a hepatitelor virale ca prioritate permanentă în domeniul sănătăţii publice?

•             Ar putea un astfel de angajament politic să transforme obiectivul eliminării hepatitelor într-un proiect pe termen lung, finanţabil şi gestionabil?

INVITAT SPECIAL:

Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii*

Moderator: Liliana Munteanu, Lider de proiect, Point Public Affairs

 09.50 – 11.30 ÎNDRĂZNEŞTE SĂ CREZI ( PANEL DE DISCUŢII) 

Europa fără hepatite. Controlul şi eliminarea hepatitei au nevoie de continuitate politică, îndrăzneală, viziune inovatoare şi determinare în urmărirea obiectivelor, imaginaţie, putere de a contesta status quo-ul şi pro activitate în abordarea schimbării.

•             Europa fără hepatite: o viziune, mai multe căi de acces. Cartografierea priorităţilor europene de advocacy privind combaterea hepatitei: drumul de la „control” la „eliminare”. Obiective şi punţi de comunicare transeuropene.

•             Monitorizarea politicilor de sănătate cu scopul de a sprijini procesul de elimiare a hepatitei C până în 2030. Sprijinirea şi modelarea politicilor publice pentru a asigura un standard de îngrijire sustenabil (screening, prevenţie, tratament) şi un nivel de finanţare continuu şi adecvat,

•             Potrivit OMS „voinţa politică este indicatorul cel mai expresiv când vrem să anticipăm dacă o ţară va atinge sau nu obiectivele de eliminare a hepatitelor virale”. Presupunând că există voinţă politică, ce mai este necesar pentru atingerea obiectivelor asumate?

•             Cum arată schimbarea? Cine sunt cei care o impulsionează? Care este costul schimbării?

SPEAKERS:

Conf. Dr. Diana Loreta Păun – Consilier de Stat, Administraţia Prezidenţială, membru Grup de Iniţiativă RoHepat

Cristian Buşoi, Europarlamentar, Ambasador European al RoHepat, Preşedinte, MEP Friends of the Liver

Elena Cristina Dinu, Secretar, Comisia pentru Sănătate şi Familie, Camera Deputaţilor, membru Grup de Iniţiativă RoHepat

Marko Korenjak, Preşedinte, European Liver Patients’ Association / ELPA

Jorge Ruiz Benecke, General manager, Abbvie Romania

Boris Azais, Director Public Policy Europe Canada, Merck Sharp & Dohme

Henrique Lopes, Profesor Catedra de Sănătate Publică, Unidade de Saúde Pública of ICS, Coordonator Ştiinţific Let`s End Hep Project, Portugalia

Prof. dr. Liana Gheorghe, Membru, Societatea Natională de Gastroenterologie şi Hepatologie

Prof. dr. Alexandru Rafila, Membru Comitet Executiv , OMS

Angelos Hatzakis, Co – Preşedinte, Hepatitis B and C Public Policy Association

Jagpreet Chhatwal, Profesor Asistent, Harvard Medical School (via skype)

11.30 – 11.45     Coffee break

11.45  – 13.30 NUMĂRĂTOAREA INVERSĂ / 2020 – 2030 (PANEL DE DISCUŢII)  

Există momente cheie în istoria oricărui sistem care au potenţialul de a genera schimbări durabile. Va ajunge hepatita virală o boală rară în România? Este 2019 anul în care începe NUMĂRĂTOAREA INVERSĂ? România are un Program – Cadru Naţional pentru controlul hepatitelor virale. Putem desena, în cadrul acestui program, un set de priorităţi susţinut de un plan de acţiune clar şi  trasabil? Avem capacitatea instituţională şi un cadru potrivit pentru schiţarea unei politici publice sustenabile în domeniul controlului şi eliminării hepatitelor virale?

Detalii tehnice & aspecte practice:

•             Testarea / Screening-ul. Informaţia este putere. În ce etapă ne aflăm acum? Care sunt paşii următori? Cât va dura până va fi instituit un sistem naţional de monitorizare a hepatitelor virale? Status şi planificare acţuni viitoare. Rezultatele noului program pilot integrat pentru pacienţii cu risc crescut de hepatită C (screening/diagnostic/tratament). Cum gestionăm rezultatele acestui proiect pilot?

•             Tratament. Ghidarea pacientilor printr-o experienţă cuprinzătoare, de tip 360°: screening, diagnostic şi tratament. Accesul echitabil la tratament. Necesitatea unui program naţional pe termen lung pentru a asigura accesul permanent la teste şi tratament. Aspecte practice şi etape următoare.

•             Finanţare. Aspectele economice ale procesului de control şi eliminare a hepatitelor virale. Viziune: eliminarea hepatitei C ca soluţie de reducere a costurilor. Avem resurse financiare pentru implementarea Strategiei Naţionale, astfel încât programele să fie continue şi substanţiale? Ne putem imagina strategii financiare inovative?

SPEAKERS:

Conf. dr. Corina Pop, Consilier, Ministerul Sănătăţii, membru Grup de Iniţiativă RoHepat

Prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, Manager, Institutul Matei Balş, membru Grup de Iniţiativă RoHepat

Juergen Rockstroh, Preşedinte, EACS – The European AIDS Clinical Society

Conf. dr. Mircea Manuc,  Preşedinte , Comisia de Gastroenterologie – Ministerul Sănătăţii

Razvan Vulcanescu, Vice Preşedinte, Casa Naţională de Asigurări de Sănatate, membru Grup de Iniţiativă RoHepat*

Sorin Paveliu, Expert, ISPOR Romania

Homie Razavi, Managing director, Centre for Disease Analysis (via skype)

Marinela Debu, Preşedinte, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, membru Grup de Iniţiativă RoHepat

Silvana Lesidrenska, Preşedinte, HepActive Patient Organization, Bulgaria

Prof. Dr. Krassimir Antonov, Preşedinte, Societatea Bulgară de Gastroenterologie, Bulgaria

Bela Hunyady, Co – Preşedinte, National Hepatitis Centre, Ungaria

Prof. Dr. Krzysztof Tomasiewicz, membru al boardului, Societatea Poloneză de Hapatologie, Vice Preşedinte, Societatea Poloneză a Epidemiologilor şi Medicilor de Boli Infecşionase, Polonia

Sesiune de vot: propuneri 3 priorităţi în cadrul Programului Naţional de Control al Hepatitei Virale

13.30 – 15.30 IMPLEMENTATORII. WORKING LUNCH – PANEL DE DISCUŢII  

Nu este nevoie de un Leonard Bernstein.

Eliminarea hepatitelor virale reprezintă un obiectiv complex şi dificil pentru orice guvern. În aceste condiţii, co-producerea politicilor publice devine noua mantră în concertul sistemelor de sănătate. Cine sunt implementatorii?

•             Gestionarea vulnerabilităţilor: implicarea autorităţilor publice în educarea şi susţinerea populaţiilor vulnerabile şi a pacienţilor neasiguraţi (depistarea, preveniţia şi accesul la tratament).

•             Dezbatere cu factori de decizie, pacienţi, medici de familie, reprezentanţi ai administraţiei locale, despre abordarea universului hepatitei din perspectivă holistică.

•             Cine sunt implementatorii? Ce aşteaptă unul de la celălalt?

PANELIŞTI:

Florin Manole, deputat, Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială

Mariana Gaju, Primar, comuna Cumpăna

Dina Mergeani, Preşedinte, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF)

Marinela Debu, Preşedinte, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România,

Oana Mocanu, Director, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate*

Lidia Onofrei, Consilier superior, Ministerul Sănătaţii

*Speakers în curs de confirmare

Urmărește CSID.ro pe Google News