România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00.
Multe persoane se plâng deja spunând că, odată cu schimbarea orei, resimt și unele probleme de adaptare. Medicul Vlad Ciurea demontează aceste temeri ale românilor:
„Noi în creierul nostru avem un ceas biologic. Nu depinde de noi. Poate a venit de sus. Acesta are un anumit ritm care se numește ritm circadian. Dacă razele de soare vin cu o oră mai devreme în România trebuie și noi să ne adaptăm.
Adaptarea este foarte simplă, ne trezim cu o oră mai devreme. Putem funcționa bine, în activitate perfectă, cu o oră mai devreme. Noi trebuie să folosim raza de lumină să pornim. Dacă Dumnezeu ne-a dat mai devreme cu o oră acestă lumină, trebuie să o folosim în totalitate să putem lucra”, a spus Dr. Ciurea.
Citește și: Trecerea la ora de vară – cum ne afectează sănătatea?
Potrivit specialiștilor, oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.
Reputatul doctor neurochirurg Vlad Ciurea a explicat care sunt consecințele acestui moment pentru creierul și sănătatea noastră. Potrivit expertului, schimbarea orei este un lucru benefic și trebuie să folosim raza de lumină drept începutul zilei.
Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.
FOTO: Shutterstock