Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face un apel către populație să ridice pastilele de iodură de potasiu disponibile gratuit în farmacii, în contextul unei posibile crize nucleare.
„Aceste pastile au valabilitate încă patru ani. O parte dintre ele au fost distribuite în farmacii. Oamenii nu au fost suficient de convinși. Într-o situație de criză, va fi o provocare să distribui o cantitate mare de pastile cu iod la toate persoane.
Este o listă foarte mare de unde oamenii pot ridica în continuare pastilele. Să sperăm că nu vom avea nevoie de ele, dar în cazul unei astfel de situații este bine să fim pregătiți”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Iodura de potasiu (KI) este un compus chimic care furnizează iodul necesar organismului uman, saturând astfel glanda tiroidă cu iod non-radioactiv.
În cazul unui posibil accident nuclear, iodura de potasiu poate fi administrată ca măsură de protecție împotriva efectelor iodului radioactiv.
Este important de subliniat faptul că iodura de potasiu ar trebui administrată, atenție! numai la recomandarea și sub supravegherea autorităților sanitare și de securitate în caz de urgență nucleară.
După 40 de ani, administrarea comprimatelor de iod nu mai este recomandată. Potrivit medicilor, iodul este recomandat în special copiilor, adolescenților și femeilor însărcinate.
După vârsta de 40 de ani, metabolismul uman devine mai leneș, astfel că absorbția iodului în tiroidă este slabă. Pe de altă parte, după 40 de ani, multe persoane au predispoziție la hipotiroidism/ hipertiroidism, iar administrarea de iod ar risca să agraveze aceste probleme.
Citește și: Administrarea corectă de iodură de potasiu. Dozele pentru fiecare vârstă și când e necesară
FOTO: Shuttestock