O dietă bogată în roşii scade riscul de atac cerebral, potrivit oamenilor de ştiinţă finlandezi, citaţi de BBC.
Experţii au realizat un studiu pe 1.031 de voluntari, pentru a observa efectul licopenului (antioxidantul care dă culoarea roşie ardeilor roşii, roşiilor şi pepenelui verde) asupra sănătăţii şi, în special, asupra riscului de atact cerebral. Ei au observat că persoanele al căror nivel de licopen în sânge era mai înalt, s-au dovedit a fi mai rezistente la îmbolnăvire.
Concluzia a venit la finele a 12 ani de studii, timp în care voluntarii au fost ţinuţi sub observaţie în mod regulat. Savanţii au reuşit, în felul acesta, să asocieze nivelul ridicat de licopen cu riscul redus de atac cerebral.
În tot grupul celor 1.031 de persoane, pe parcursul cccelor 2 ani de studii s-au înregistat 25 de atacuri cerebrale în grupul celor 258 de bărbaţi al căror consum de licopen era scăzut, respectiv 11 atacuri cerebrale în grupul celor 259 de bărbaţi care consumau din plin produse bogate în licopen.
Concluzia oamenilor de ştiinţă este că o dietă bgată în licopen reduce cu 55% riscul de a suferi un atac cerebral.