S-a încheiat primul maraton de intervenţii pro bono, la Sibiu: 9 copii au primit o şansă la viaţă

Maratonul de intervenţii medicale pro bono din 2019, în rândul copiilor diagnosticaţi cu malformaţii cardiace grave a luat sfârşit.
  • Publicat:
S-a încheiat primul maraton de intervenţii pro bono, la Sibiu: 9 copii au primit o şansă la viaţă

Primul maraton de intervenţii medicale pro bono din acest an, în rândul copiilor diagnosticaţi cu malformaţii cardiace grave a luat sfârşit. 9 copii cu vârste cuprinde între 5 luni şi 9 ani au fost trataţi la Sibiu de către medici specialişti, iar starea lor actuală este una bună. Initiţativa face parte din programul “Inimi Sănătoase pentru Copii”, derulat de către Fundaţia Polisano, cu sprijinul MedLife şi Allianz Tiriac.

“Ne bucurăm enorm că am reuşit să încheiem un nou maraton de intervenţii chirurgicale. Cazurile au fost extrem de complexe: copii cu vârste foarte mici, mulţi dintre aceştia având risc vital în situaţia în care nu am fi intervenit în timp util. Media de timp petrecută în sala de operaţii pentru fiecare caz a fost de 5 ore, copii fiind ulterior monitorizaţi non stop în serviciul de terapie intensivă de o echipă ultraspecializată şi dedicată acestora. Au fost eforturi supraomeneşti din partea întregii echipe, iar fiecare zâmbet al unui copil operat înseamnă o reuşită enormă a întregii echipe. Vreau să le mulţumesc tuturor şi fiecăruia în parte pentru implicare şi sprijin.  Este o confirmare în plus a faptului că aici la Sibiu am creat şi consolidat o echipă medicală extrem de performantă, capabilă să gestioneze întreaga gamă a patologiei cardiace congenitale. Speranţele noastre sunt îndreptate spre posibilitatea de a accesa Programul Naţional de Chirurgie Cardiacă Congenitală Pediatrică, cu dorinţa fermă de a opera şi a face bine şi mai multi copii, acasă, în România”, a declarat dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară

Echipa medicală care s-a ocupat de cazurile copiilor bolnavi de inimă a fost compusă din 21 de cadre medicale, dintre care medici din Bristol (Anglia),  Bucuresti, Timişoara şi Sibiu care pot realiza intervenţii medicale complexe, de o cazuistică rar întâlnită. Dintre aceştia au făcut parte cinci chirurgi cardiovasculari (dr. Şerban Stoica, dr. Anca Mandache, dr. Victor Costache, dr. Rob Martin, dr. Claus Florescu), trei medici ATI-işti (dr. Constantin Condac, dr. Carmen Sircuta, dr. Ovidiu Lazăr), trei perfuzionişti şi 10 asistente din blocul operator şi terapie intensivă.

Programul a fost demarat în anul 2015, iar până în prezent au fost operaţi 112 copii din toată ţara. În anul 2019 vor mai avea loc alte două serii de operaţii, pentru a le oferi o şansă la viaţă copiilor cu malformaţii cardiace grave care provin din medii defavorizate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: