Un nou studiu sugerează că anumite trăsături sunt transmise mai uşor de la mama la fiice decât la fii. În cadrul studiului, publicat săptămâna această în „The Journal of Neuroscience”, cercetătorii au analizat scanări ale creierului unor persoane care au provenit din 35 de familii cu copii cu vârste cuprinse între 5 şi 13 ani. Aceast grup de studiu a inclus 30 de mame, 29 de taţi, 19 fiice şi 20 de fii.
De asemenea, cercetătorii au aplicat un chestionar părinţilor, care a inclus întrebări despre comportamentul copiilor lor, inclusiv despre depresie, anxietate, abilităţi sociale sau cât de agresivi sunt. Rezultatele au arătat că un circuit din creierul participanţilor, implicat în reglarea emoţionată, are tendinţe similare în cazul mamelor şi fiicelor. Dar, în mod interesat, această asemănare nu s-a manifestat la fel de puternic între mame şi fii, taţi şi fiice, sau taţi şi fii.
Există posibilitatea unui situaţii specifice de gen prin modul în care femeile dezvoltă acelaşi circuit cerebral. Cu toate acestea, nu au fost observate diferenţe în raportarea comportamentului copiilor în legătură cu aceste diferenţe cerebrale, deci este încă neclar cum aceste trăsături cerebrale moştenite s-ar putea manifestat în viaţă de zi cu zi.
Există deja cercetări extensive care demonstrează că anumite trăsături comune de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea, sunt transmise ereditar. De asemenea, este ştiut faptul că femeile sunt mult mai des diagnosticate cu depresie şi anxietate faţă de bărbaţi. Odată ce studiile vor avansa, acest circuit moştenit ar putea explică parţial modul în care dezvoltăm răspunsuri emoţionale similare cu cele ale mamelor noastre. Până atunci, este bine de ştiut că ai putea să semeni mai mult cu mama ta decât ai vrea să recunoasti.