Salata la pungă, sursă de Salmonella şi E.coli

Mare grijă la salata ambalată, avertizează specialiştii! Potrivit unor descoperiri recente, aceasta poate găzdui bacterii periculoase, între care Salmonella şi E.coli, care pot cauza greaţă, dureri abdominale, diaree şi numeroase alte probleme de sănătate.
  • Publicat:
Salata la pungă, sursă de Salmonella şi E.coli

Mare grijă la salata ambalată, avertizează specialiştii! Potrivit unor descoperiri recente, aceasta poate găzdui bacterii periculoase, între care Salmonella şi E.coli, care pot cauza greaţă, dureri abdominale, diaree şi numeroase alte probleme de sănătate.

Cercetătorii de la Universitatea Leicester au analizat mai multe mostre de salată ambalată şi comercializată în Marea Britanie şi au fost şocaţi de numărul mare de bacterii care s-au regăsit pe suprafaţa acesteia.

Potrivit specialiştilor, pungile în care sunt ambalate salatele constituie un mediu umed pentru acestea, astfel încât să păstreze prospeţimea produsului, însă acest lucru este deopotrivă periculos, pentru că favorizează dezvoltarea bacteriilor. Acest lucru este valabil în special în cazul pungilor desfăcute şi lăsate în frigider.

Studiul, publicat recent în revista ştiinţifică Applied and Enviromental Microbiology, arată că într-o pungă de salată desfăcută şi lăsată la frigider 5 zile se pot dezvolta adevărate colonii de bacterii. Precis, ei au descoperit că bacteriile Salmonella se înmulţesc de 1000 de ori în acest interval.

Cercetările mai arată că Salmonella se dezvoltă în special în pungile cu spanac, în timp ce E.coli le „preferă” pe cele cu salată.

Dr. Primrose Freestone, autorul studiului, a declarat pentru BBC că nu sunt motive de îngrijorare, atâta vreme cât consumăm salata în ziua în care am desfăcut punga.

Cumpăraţi doar pungile cu salată în termen, evitaţi-le pe cele care au aspect veştejit şi nu vă atingeţi de pungile care sunt umflate”, atenţionează dr. Freestone.

În 2011 a existat o reală problemă cu bacteriile din germenii de fasole, care au îmbolnăvit peste 2000 de persoane, iar anul acesta, specialiştii în sănătate publică din Marea Britanie au depistat două cazuri de deces cauzate de infecţia cu E.coli, ca urmare a consumului de salată la pungă.

Consumatorii ar trebui să considere salata ambalată un aliment sensibil la temperatură, cum este laptele sau îngheţata”, a adăugat dr. Jeni Barak, specialist la Institutul de Cercetări Alimentare de la Universitatea Wisconsin-Madison.

Aşadar, evitaţi să consumaţi salată la pungă care a stat desfăcută  în frigider mai mult de o zi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult