Sănătatea mintală a vegetarienilor, pusă în pericol de lipsa produselor animale din regimul alimentar?

Cercetătorii au descoperit că persoanele care nu consumă carne ar putea prezenta un risc mai crescut de depresie, anxietate sau chiar tendinţe suicidare
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sănătatea mintală a vegetarienilor, pusă în pericol de lipsa produselor animale din regimul alimentar?

Dieta vegetariană şi cea vegană sunt promovate intens în ultimii ani, deoarece s-a demonstrat că fructele şi legumele proaspete şi lipsa alimentelor de origine animală din regimul alimentar sunt asociate cu un risc mai redus de boli de inimă, diabet sau chiar cancer.

Cu toate acestea, un nou studiu a găsit o „bilă neagră” în cazul acestor diete, şi anume că ar avea un impact negativ asupra sănătăţii mintale.

Adepţii regimului vegetarian susţin că alimentele de origine animală, în special carnea, favorizează instalarea bolilor, motiv pentru care le exclud din dietă.

Cercetătorii au descoperit însă că persoanele care nu consumă carne ar putea prezenta un risc mai crescut de depresie, anxietate sau chiar tendinţe suicidare, arată un raport publicat în Critical Reviews in Food Science and Nutrition

Potrivit acestuia, numărul crescut al cazurilor de tulburări de anxietate şi depresie a crescut odată cu adoptarea regimului vegetarian de către tot mai multe persoane, în ultimii 20 de ani.

Consecinţele dietei vegetariene asupra creierului

Echipa de cercetători a revizuit 18 studii anterioare ce priveau relaţia dintre consumul de carne şi sănătatea mintală, care au inclus aproape 150.000 de carnivori şi 8.500 de vegetarieni din Europa, Asia, America de Nord şi Oceania.

Astfel, ei au observat că persoanele care nu consumau carne erau mai predispuse la depresie, anxietate şi alte forme de tulburări mintale, în comparaţie cu cele care consumau acest aliment.

„O posibilă cauză a problemelor de sănătate mintală ar putea fi carenţele nutriţionale experimentate de vegetarieni, care nu pot fi suplinite de legume, fructe sau seminţe”, spune Urska Dobersek, autoarea studiului şi profesor la Universitatea Souther Indiana.

De asemenea, există două dileme la care savanţii încă mai caută răspunsuri.

Prima ar fi următoarea: de ce majoritatea veganilor şi vegetarienilor renunţă la acest regim alimentar după o anumită perioadă?

„Poate vor să demonstreze lumii că pot depăşi aceste carenţe nutriţionale şi se gândesc la beneficiile intens promovate? Sau poate este vorba despre nevoia de atenţie şi de noutate, care păleşte pe măsură ce efortul se dovedeşte a fi prea greu?”, spune autoarea studiului.

A doua întrebare priveşte relaţia vegetarianism-saănătate mintală din punct de vedere cronologic. Cu alte cuvinte, opţiunea de a renunţa la carne survine înainte sau după instalarea unor tulburări de natură psihică?

Chiar dacă nu s-a stabilit o legătură de tip cauză-efect, savanţii recomandă să fie realizate studii suplimentare pentru investigarea acestor ipoteze.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: