Sarcoidoza este o boală inflamatorie cronică granulomatoasă care afectează în primul rând plămânii, deși implicarea mai multor organe este frecventă. Etiologia sarcoidozei nu este clară. Cu toate acestea, factorii genetici și de mediu joacă un rol în dezvoltarea bolii.
Cândva considerată a fi rară, sarcoidoza afectează oamenii din întreaga lume indiferent de vârstă, rasă sau sex. Prevalența este mai mare în rândul adulților cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, afro-americani și europeni.
Dr. Pescaru Camelia, medic primar pneumolog, ne spune cum se manifestă sarcoidoza, ce presupune evaluarea pulmonară și cum se tratează această afecțiune.
Afectarea pulmonară, întâlnită la peste 90% dintre pacienții cu sarcoidoză, este cea mai frecventă manifestare a bolii.
Evaluarea gradului de afectare pulmonară include:
Testele suplimentare, cum ar fi CT toracic, capacitatea de difuzie alveolară (DLCO) sau bronhoscopia, pot fi, de asemenea, utile în unele cazuri.
Tratamentul pentru sarcoidoză variază foarte mult în funcție de ce organ afectează și de stadiul bolii.
Pentru pacienții care prezintă afectare pulmonară, în majoritatea cazurilor, nu este nevoie de terapie medicamentoasă. Pacientul este evaluat și monitorizat, iar în 70% dintre cazuri se produce remisiune spontană. Evoluția progresivă spre cronicizare apare la 10-30% dintre cazuri.
Tratamentul medicamentos constă în administrarea de corticoterapie orală, agenți imunosupresori, imunomodulatori, terapie biologică sau antifibrotică în formele avansate.
Sarcoidoza este o boală cu diferite forme de prezentare clinică și evoluție variabilă care necesită monitorizare pe termen lung.