Sarea în exces te poate îngrăşa!

Cu cât mănânci mai multă sare, cu atât te simţi mai însetat. Asta este ceea ce crede majoritatea oamenilor. Totuşi două studii făcute publice în The Journal of Clinical Investigation arată că, de fapt, mâncarea foarte sărată nu face altceva decât să sporească pofta de mâncare şi să determine oamenii să bea mai puţină apă decât în mod obişnuit.
  • Publicat:
Sarea în exces te poate îngrăşa!

Cu cât mănânci mai multă sare, cu atât te simţi mai însetat. Asta este ceea ce crede majoritatea oamenilor. Totuşi două studii făcute publice în The Journal of Clinical Investigation arată că, de fapt, mâncarea foarte sărată nu face altceva decât să sporească pofta de mâncare şi să determine oamenii să bea mai puţină apă decât în mod obişnuit, scrie Gândul.

În primul studiu, o echipă formată din cercetători de la Centrul aerospaţial german (DLR), Centrul pentru medicină moleculară Delbruck Center (MDC) şi Universitatea Vanderbilt au urmărit evoluţia a 10 bărbaţi incluşi în proiectul Mars500, o iniţiativă a Agenţiei spaţiale europene, Rusiei şi Chinei, înfiinţată pentru a identifica riscurile psihologice şi medicale ale unei eventuale misiuni pe Marte.

Subiecţii au fost izolaţi, aşa cum ar fi în cazul unei misiuni pe Marte, pentru perioade lungi, astfel încât oamenii de ştiinţă să le monitorizeze starea fizică şi mentală.

Într-o perioadă de testare de 105 zile, cercetătorii au redus aportul de sare din alimentaţia bărbaţilor de la 12 grame pe zi la 9 grame şi apoi la 6 grame, repetând procedura la fiecare 29 de zile. A doua fază a durat 205 zile, oamenii de ştiinţă făcând acelaşi lucru, schimbând procedura doar în ultimele zile, când participanţii au revenit la consumul de 12 grame de zahăr pe zi în loc să treacă la cel de 6 grame.

În tot acest timp a fost măsurată şi cantitatea de lichide pe care bărbaţii au consumat-o şi au fost recoltate probe de urină.

Dacă ar fi să ne luăm după ceea ce crede majoritatea populaţiei în legătură cu consumul ridicat de sare, înseamnă că cei 10 bărbaţi ar fi trebuit să bea mai multă apă, însă datele colectate arată o scădere a cantităţii de apă băute odată cu creşterea consumului de sare. În ceea ce priveşte analiza urinei, aceasta era mai multă, cu un conţinut mai ridicat de sare, dar şi mai concentrată, sugerând că organismul reţinea cantităţi de apă mai mari decât în general. 

Pentru a înţelege mai bine rezultatele obţinute în urma acestei cercetări, oamenii de ştiinţă au trecut la testele pe şoareci de laborator. Ei au format trei grupuri de cobai şi i-au hrănit cu trei feluri de mâncare diferite. Unii au primit mancare cu puţină sare şi apă plată, alţii au primit mancare sărată şi apă plată, iar ceilalţi au fost nevoiţi să consume mancare sărată şi să bea o soluţie salină.

Studiul realizat pe cobai a arătat că, în cazul şoarecilor care au mâncat alimente foarte sărate, consumul de apă a scăzut, dar a crescut pofta de mâncare. Acest lucru are legătură cu ureea, substanţă produsă de organism pentru a scăpa de nitrogen. Aceasta se acumula în rinichi, stopând forţa de atracţie a apei cauzată de sare. Astfel, cu cât creştea cantitatea de sare, cu atât organismul căuta tot mai multă energie pentru a putea produce uree.

Totuşi, rezultatele celor două cercetări nu pot fi luate în calcul ca fiind valabile pentru toţi oamenii, dar sunt o dovadă clară a faptului că ureea poate juca un rol în procesul prin care corpul nostru elimină sarea şi stochează cantităţi importante de apă. 

Urmărește CSID.ro pe Google News