Schimbările climatice ar putea accelera transmiterea virusului West Nile

Un nou studiu sugerează că schimbările climatice ar putea accelera transmiterea virusului West Nile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Schimbările climatice ar putea accelera transmiterea virusului West Nile
west nile

O nouă cercetare sugerează că schimbările climatice vor accelera transmisia virusului West Nile și alte tipuri de virusuri purtătoare de țânțari.

Virusul West Nile, care este transmis prin mușcătura de țânțar la om, a apărut prima oară în nordul Americii în 1999. Încă de atunci, acesta a devenit cea mai comună infecție în Statele Unite, Canada și Europa. Oamenii de știință de la Universitatea Stanford prezic că virusul se va răspândi mult mai ușor în părțile mai reci ale țării odată cu creșterea temperaturilor pe timpul verii, din cauza schimbărilor climatice. Asta înseamnă că ar putea începe la începutul primăverii și să se termine la final de toamnă. În același timp, virusul se poate răspândi mai greu în zonele călduroase.

Studiul sugerează că temperatura optimă ca virusul să poată fi transmis este de 24–25°C. Autorii studiului au scris în jurnalul eLife că ”ne putem aștepta la o creștere a transmiterii virusului West Nile ca răspuns al încălzirii globale, chiar dacă transmiterea este suprimată în unele locuri”.

O imagine în profunzime

”Este critic să înțelegem cum va afecta schimbarea climatică transimiterea virusurilor de țânțari”, spune Marta Shocket, autor al studiului.

Pe lângă temperaturi, mulți alți factori pot contribui la rata de transmitere a virusurilor, inclusiv măsurile de control și evoluția lor. De asemenea, aceste boli depind și de contactul oamenilor cu țânțarii. Principala gazdă a acestor virusuri sunt păsările sălbatice, care funcționează ca ”rezervoare de infecții”.

Șase virusuri

Fiecare specie de țânțari este un vector pentru mai multe virusuri, iar fiecare virus poate fi purtat de diferite specii de țânțari. Oamenii de știință s-au concentrat pe șase virusuri transmise de un număr limitat de vectori studiați. Virusurile sunt:

  • West Nile
  • Encefalita St. Louis
  • Encefalita de Est și de Vest
  • Sindbis
  • Febra Văii Marelui Rift

Vectorii lor sunt speciile de țânțari: Culex, Aedes, Coquillettidia și Culiseta.

Concluzia

”Dacă emisiile de carbon continuă să crească și să se agraveze, schimbările climatice cresc inevitabil și este crucial să înțelegem cum schimbările de temperatură vor afecta transmirerea virusurilor prin mușcătura de țânțar în viitor”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult