Schimbările climatice, un pericol pentru ochi. ”Poluanții atmosferici și particulele fine din aer agravează problemele de suprafață oculară”

Schimbările climatice influențează toate aspectele vieții și au efecte semnificative asupra sănătății umane, inclusiv asupra sănătății ochilor.
  • Publicat:
Schimbările climatice, un pericol pentru ochi. ”Poluanții atmosferici și particulele fine din aer agravează problemele de suprafață oculară”
Prof. Dr. Adriana Stănilă, Ofta Total Sibiu

Schimbările climatice influențează toate aspectele vieții și au efecte semnificative asupra sănătății umane, inclusiv asupra sănătății ochilor. Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Departamentul de Oftalmologie al Universității Colorado (CU) a arătat o creștere alarmantă a cazurilor de ochi uscat și keratoconjunctivita sicca din cauza schimbărilor de mediu.  

Studiul, care a analizat peste 2.000 de lucrări științifice, a investigat efectele poluării aerului, particulele fine, precipitațiile, temperatura și umiditatea relativă asupra sănătății oculare. Deși au fost studiate mai multe afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta, uveita, glaucomul și afecțiunile retiniene, cele mai afectate de schimbările climatice au fost condițiile de suprafață oculară, precum ochiul uscat și conjunctivita. „Rezultatele sunt îngrijorătoare. Poluanții atmosferici și particulele fine din aer agravează considerabil problemele de suprafață oculară. Incendiile de vegetație, de exemplu, cresc concentrația de particule poluante în aer, provocând iritații și uscăciune oculară”, explică prof. univ. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în cadrul spitalului Ofta Total.

Dr. Stănilă subliniază că poluarea aerului are efecte nu doar asupra ochilor, ci și asupra sistemului cardiovascular, ceea ce poate duce la o creștere a cazurilor de degenerescență maculară și glaucom. În fața acestor provocări, Dr. Stănilă recomandă pacienților să acorde o atenție deosebită problemelor de suprafață oculară, cum ar fi uscăciunea, iritația și vederea încețoșată cauzate de particulele din aer.

În aceste condiții, utilizarea lacrimilor artificiale este esențială. De asemenea, pacienții care trăiesc în zone cu poluare ridicată, indiferent care ar fi cauza, ar trebui să folosească purificatoare de aer pentru a reduce expunerea la particulele fine”, sfătuiește Dr. Stănilă.

Specialistul încurajează pacienții să fie proactivi în îngrijirea ochilor lor, având în vedere noile realități climatice. „Încă avem multe de învățat despre efectele schimbărilor climatice asupra ochilor, dar este vital să informăm pacienții și să le oferim soluții pentru a evita complicațiile pe termen lung”, concluzionează Prof. Dr. Adriana Stănilă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc