Scleroza multiplă ar putea fi provocată de virusul comun al sărutului

  • Publicat:
Scleroza multiplă ar putea fi provocată de virusul comun al sărutului
Infectarea cu virusul Epstein-barr ar fi principala cauză a apariție sclerozei multiple, potrivit unui studiu Harvard / Foto: Shutterstock

Scleroza multiplă, o boală progresivă care afectează 2.8 milioane de oameni în lume și pentru care nu există tratament, ar putea fi provocată de infecția cu virusul Epstein-Barr, cunoscut și ca „virusul sărutului”, potrivit unui studiu efectuat în cadrul Universității Harvard.

„Ipoteza că virusul Epstein-Barr ar cauza scleroză multiplă a fost investigată de grupul nostru de câțiva ani, însă acest studiu oferă dovezi convingătoare în acest sens”, a spus Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard Chan School și autor senior al studiului publicat pe 13 ianuarie 2022.

„Descoperirea reprezintă un pas mare pentru că sugerează că majoritatea cazurilor de scleroză multiplă ar putea fi prevenite prin limitarea infectării cu Epstein-Barr (EBV), iar țintirea acestui virus ar putea duce la descoperirea unui tratament pentru scleroză multiplă”, adaugă expertul.

Infecția cu virusul Epstein-Barr persistă tot restul vieții

Scleroza multiplă (SM) este o boală cronică inflamatorie a sistemului nervos central, care atacă tecile de mielină ce protejează neuronii din creier și măduva spinării. Cauza sa nu este cunoscută, dar unul dintre principalii suspecți este EBV, un virus herpetic care poate provoca mononucleoză infecțioasă și persistă într-o infecție latentă pe tot parcursul vieții.

Stabilirea unei relații de cauzalitate între cele două afecțiuni nu a fost ușoară pentru că EBV infectează aproximativ 95% din populația adultă, SM este o boală relativ rară, iar primele simptome de SM apar la 10 de ani de la infecția cu EBV.

Cercetătorii au observat starea de sănătate de 10 milioane de persoane  și au identificat 955 de cazuri de îmbolnăvire cu SM. Participanții sunt tineri adulți în cadrul serviciului activ în armata SUA.

Oamenii de știință au analizat probele prelevate bienal ale soldaților și au stabilit cazurile de infecție cu EBV și debutul SM în timpul perioadei de serviciu activ.

Riscul de scleroză multiplă, de 32 de ori mai mare în cazul infectării cu „virusul sărutului”

În această perioadă de timp, riscul de SM a crescut cu 32 de ori după infectare cu EBV și a rămas neschimbată în cazul infectării cu alte virusuri.

Nivelurile unui biomarker specific în bolile degenerative ale sistemului nervos, specific SM, au crescut doar în cazul infecțiilor cu EBV.

Aceste constatări nu pot fi explicate de niciun alt factor de risc cunoscut și sugerează că EBV este principala cauză a SM.

Posibil tratament pentru scleroza multiplă

Simptomele SM apar cu o întârziere atât de la mare (10 ani) pentru că deseori acestea sunt trecute cu vederea de pacient, ele fiind mai ușoare la debutul bolii, spune autorul studiului. De asemenea, sistemul imunitar al gazdei infectate cu EBV este stimulat în mod repetat, ori de câte ori virusul latent se reactivează.

„Momentan nu avem tratament pentru virusul Epstein-Barr, dar un eventual vaccin sau un medicament care să țintească virusul ar putea în cele din urmă să prevină sau să trateze scleroza multiplă”, spune Ascherio.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult