Se schimbă vremea în România! Vară de 6 luni şi iarnă fără zăpadă | Directorul ANM: „Se prelungește…”

  • Publicat:
Se schimbă vremea în România! Vară de 6 luni şi iarnă fără zăpadă | Directorul ANM:

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a oferit mai multe informații despre vremea din România. „Verile sunt din ce în ce mai calde, iar iernile au devenit tot mai lipsite de zăpadă”, a spus aceasta.

Elena Mateescu lămurește prognoza pentru viitor

Directorul ANM spune că vremea din România trece printr-o schimbare semnificativă: „Zăpadă vedem din ce în ce mai rar și în prezent. Cu siguranță vorbim de noțiunea de climă temperat continentală datorită poziției unde ne aflăm, dar niciun sezon nu mai seamănă cu altul și observăm, de la an la an, evoluții atipice poate, mai ales la nivelul sezoanelor de tranziție, dar și la nivelul anotimpului în zile.

Observăm că verile sunt din ce în ce mai călduroase, iernile sunt mai sărace în precipitații, ultimele cinci ierni în țara noastră au fost cele mai călduroase ierni”, a explicat specialista în cadrul emisiunii „În oglindă” cu Mihai Ghiță.

Totodata, directorul ANM este de părere că vom avea în continuare climă temperat continentală. Chiar și așa, specialista a subliniat că vara începe mai devreme și se termină mai târziu, comparativ cu zilele sale calendaristice.

„Debutul verii clar începe mai devreme pentru că observăm încă de la jumătatea lunii mai fenomene convective specifice mijlocului de vară.(…)

Notăm vara începe la 1 mai din punct de vedere al modului de manifestare al fenomenelor. Se prelungește, cum am avut în acest an, până în jurul datei de 15 noiembrie”, a mai spus Elena Mateescu.

S-au înregistrat maxime aproape de valorile istorice

Aducem aminte că în România s-au înregistrat maxime aproape de valorile istorice. Codul roșu de caniculă a fost valabil în cea mai mare parte a teritoriului. Maxima istorică din țara noastră a fost atinsă în 1951, atunci când în localitatea Ion Sion din județul Brăila s-au atins 44,5 grade Celsius.

Fenomenul s-a repetat în 2007. La Calafat s-au raportat 44,3 grade Celsius la umbră. Totodată, luna iulie a adus, în 2024, cinci zile cu maxime de 40 de grade în Capitală.

Minimele de la București, din timpul nopților călduroase, s-au situat în jurul a 25-26 de grade Celsius.

Citește și: ANM avertizează: un nou record de căldură în istoria măsurătorilor meteorologice! ”2024, unul dintre cei mai secetoși ani”

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”