Secretul fericirii: 3 lecții despre fericire descoperite de un studiu de 80 de ani de la Harvard

Probabil te întrebi care este secretul fericirii și cum să ai o viață fericită. Mulți dintre noi ne punem această întrebare sau chiar alergăm după fericire.
  • Publicat:
Secretul fericirii: 3 lecții despre fericire descoperite de un studiu de 80 de ani de la Harvard
Foto: shutterstock

Probabil te întrebi care este secretul fericirii și cum să ai o viață fericită. Mulți dintre noi ne punem această întrebare sau chiar alergăm după fericire, dar există atât de puțini factori esențiali care să ne împlinească, încât nici nu ne-am fi așteptat. Sunt doar trei la număr, iar banii nu se numără printre ei.

O nouă carte intitulată „The Good Life” are la bază un studiu de 80 de ani condus de Harvard Study of Adult Development at Harvard Medical School in Cambridge. Studiul, care este acum condus de profesorii Robert Waldinger și Marc Schulz, a început în 1938, când cercetătorii au decis să înțeleagă care este sensul vieții.

În anii 1930, s-au recrutat pentru studiu 724 participanți, dintre care studenți la Harvard și alții din vecinătatea Bostonului. La începutul studiului, bărbații au trecut printr-o examinare medicală, iar părinții lor au fost intervievați pentru a înțelege în profunzile viețile lor.

La fiecare doi ani, acești bărbați erau întrebați de viețile lor, inclusiv de calitatea mariajului, satisfacția job-ului și activitățile sociale. Sănătatea fizică, precum testele de urină, testele de sânge și ecocardiografia era examinată o dată la fiecare cinci ani. Soțiile și copiii acestora au luat și ei parte la studiu, ba chiar 25 de participanți și-au donat creierele pentru studiu după deces.

Deși studiul a durat 80 de ani s-a urmărit impactul sănătății fizice, mentale și longevității participanților, dar mai ales importanța menținerii calității relațiilor.

Profesorul Waldinger, care este al patrulea director al studiului, a discutat despre aceste descoperiri în 2015 la TED Talk, o discuție care a strâns peste 44 de milioane de vizualizări.

În continuare, iată care sunt cele trei lecții despre ce înseamnă să ai o viață bună.

Singurătatea te omoară

Profesorul Waldinger a spus la TED Talk că benefică pentru sănătate este conexiunea socială și a avertizat că singurătatea poate ucide. Potrivit studiului de la Harvard, bărbații care au raportat că sunt mai apropiați de familie, prieteni sau comunitate tindeau să fie mai fericiți și mai sănătoși comparativ cu alți bărbați care erau mai puțin sociabili. De asemenea, tindeau să trăiască mai mult.

Calitatea, nu cantitatea

Dacă singurătatea este dăunătoare, faptul că ești înconjurat de multe persoane nu este neapărat un lucru bun, a explicat profesorul Waldinger. Este vorba de calitatea relațiilor pe care le ai cu oamenii din jurul tau care poate determina și sănătatea voastră mentală și fizică.

„Știm cu toții că poți fi singur într-o mare de oameni, dar și într-un mariaj”, a mai spus profesorul la TED Talk.

Relațiile puternice sunt bune pentru minte și corp

Persoanele care simt că se pot baza pe o altă persoană atunci când se confruntă cu vreo problemă au o memorie mai puternică, în timp ce persoanele care nu au relații puternice se pot confruna cu declinul cognitiv timpuriu. O relație bună nu este întotdeauna o relație perfectă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian