Semnal de alarmă OMS: Pacienții cu hipertensiune nu își iau tratamentul pentru că sunt prea scumpe medicamentele

Patru din cinci pacienți cu hipertensiune nu iau tratament pentru a ține sub control această boală numită și „ucigașul tăcut” al inimii, arată un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății.
  • Publicat:
Semnal de alarmă OMS: Pacienții cu hipertensiune nu își iau tratamentul pentru că sunt prea scumpe medicamentele
Sursa foto: Shutterstock

Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), intitulat „Cursa împotriva unui ucigaș tăcut”, arată date îngrijorătoare: 4 din 5 persoane cu hipertensiune – definită ca presiunea arterială egală sau mai mare de 140/90 mmHg – nu beneficiază de tratament adecvat pentru această boală responsabilă de aproximativ 20 de milioane de decese, la nivel mondial, în fiecare an.

O numim ucigașul tăcut pentru că mulți oameni nu sunt neapărat conștienți că au hipertensiune și în realitate depind de guverne, politicieni și sisteme de sănătate să o poată diagnostica, a declarat Bente Mikkelsen, directorul Departamentului de Boli Netransmisibile al OMS.

La nivel mondial, una din trei persoane adulte suferă de hipertensiune, o afecțiune care, în lipsa tratamentului corespunzător, duce la complicații grave, precum atac cerebral, infarct, insuficiență cardiacă sau renală.

Deși vârsta înaintată și moștenirea genetică pot crește riscul de hipertensiune, alți factori de risc sunt modificabili, cum ar fi sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool sau alimente grase, bogate în sare și zahăr.

Majoritatea cazurilor de infarct și accident vascular cerebral pot fi prevenite printr-un tratament adecvat, sigur și accesibil, dar și prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos, atrage atenția Michael R. Bloomberg, ambasador global al OMS pentru bolile netransmisibile.

Pacienții cu hipertensiune nu își permit costul tratamentului

Datele din raport arată că numărul persoanelor care trăiesc cu hipertensiune la nivel global s-a dublat între 1990 și 2019, de la 650 de milioane la 1,3 miliarde, dar doar jumătate dintre acestea știu că suferă de această boală cardiovasculară.

Totodată, OMS notează că, în aceeași perioada, prevalența estimată a hipertensiunii a scăzut în țările cu venituri ridicate, în timp ce a crescut în regiunile mai populate din Asia de Est și Oceania (de la 24% la 28%) și Asia de Sud-Est (de la 29% la 32%).

Potrivit experților, această creștere este determinată, pe de o parte, de dezechilibrul natalității în raport cu mortalitatea, grupurile de vârstă adultă reprezentând o proporție tot mai mare din totalul populației.

O altă cauză a lipsei de tratament pentru hipertensiune este reprezentată de costurile medicamentelor, pe care nu toți pacienții și le permit.

Doar 26% dintre adulții cu hipertensiune arterială din țările cu venituri mici și medii primesc tratament, comparativ cu 58% în țările cu venituri ridicate, mai arată raportul OMS.

La fiecare oră, peste 1.000 de oameni mor din cauza unui infarct sau accident vascular. Aceste decese, în cea mai mare parte, sunt cauzate de hipertensiune. Dacă medicamentele pentru această boală nu sunt gratuite, cei mai săraci și mai vulnerabili pacienți pot fi nevoiți să aleagă între hrană și medicamente. E nevoie de implicarea tuturor guvernelor pentru a depăși acest obstacol, a declarat Tom Frieden, președinte și director executiv al organizației de prevenire a bolilor cardiovasculare Resolve to Save Lives.

Soluția OMS: medicamentele generice, ieftine

În raportul OMS se insistă asupra faptului că „un management eficient al hipertensiunii arteriale în țările cu toate nivelurile de venit poate fi realizat prin includerea în sistemele de asistență medicală primară a medicamentelor generice, sigure, disponibile pe scara largă și cu costuri reduse”.

Consolidarea controlului hipertensiunii trebuie să facă parte din drumul fiecărei țări spre o acoperire universală a sănătății, bazată pe sisteme de sănătate funcționale, echitabile și reziliente, care se bazează pe asistența medicală primară, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS.

Creșterea numărului de pacienți tratați eficient pentru hipertensiune ar putea preveni până la 76 de milioane de decese, 120 de milioane de accidente vasculare cerebrale, 79 de milioane de atacuri de cord și 17 milioane de cazuri de insuficiență cardiacă între momentul actual și 2050, se arată în concluziile documentului OMS.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: