Semnul timpuriu al demenței este adesea ignorat sau pus pe seama nopților nedormite, atenționează medicii. Acest semn timpuriu al bolii Alzheimer constă în tulburări de vedere, care se pot manifesta prin oboseala ochilor, dureri, vedere dublă sau în ceață ori apariția unui punct negru sau alb în câmpul vizual central.
Oamenii de știință au descoperit că semnul timpuriu al demenței poate apărea cu 20-30 de ani înainte de debutul simptomelor specifice acestei boli, ca urmare a modificărilor chimice de la nivelul creierului.
Demența nu poate fi vindecată, dar există tratamente care pot încetini progresia bolii, mai ales dacă sunt urmate cât mai devreme. În plus, există câteva schimbări în stilul de viață ce pot ajuta la controlul simptomelor de demență, dar și la reducerea riscului de a dezvolta această maladie.
Obezitatea, depresia, hipertensiunea, accidentul vascular și diabetul sunt principalii factori de risc implicați în apariția demenței.
Un studiu recent publicat în British Journal of Ophthalmology arată însă că tulburările de vedere survenite după vârsta de 50 de ani sunt, de asemenea, potențiale semne ce pot prezice instalarea demenței.
Studiul a constat în monitorizarea a peste 12.000 de persoane cu vârste cuprinse între 55 și 73 de ani, pe o perioadă de 11 ani, din 2010 până în 2021. În acest interval, peste 2.800 de participanți au fost diagnosticați cu Alzheimer și demență vasculară.
Analizând datele medicale, savanții au descoperit că persoanele care prezintă semnul timpuriu al demenței – respectiv vederea în ceață, dublă sau în care apar puncte ori obiecte neobișnuite în câmpul vizual – au un risc cu 11% (în cazul celor care au semne de cataractă), respectiv cu 60% (în cazul celor cu retinopatie diabetică) mai mare de a face demență.
Dr. Richard Rosen, chirurg oftalmolog, le recomandă celor care se confruntă cu tulburări de vedere să nu le ignore și să nu le pună pe seama oboselii.
Mergeți la medic dacă vă obosesc ochii chiar dacă vă odihniți destul, dacă aveți senzația că vedeți obiecte sau puncte neobișnuite în câmpul vizual, dacă vederea este dublă sau în ceață.
Cu cât sunt corectate mai devreme aceste probleme, cu cât luați mai din timp măsuri de prevenție și cu cât tratamentul este instituit mai rapid, cu atât demența poate fi amânată mai mult.
Demența se instalează treptat, uneori chiar de la vârsta de 40 de ani, arată un studiu publicat în jurnalul Science Translational Medicine. Simptomele sunt, inițial, banale, ignorate sau puse pe seama oboselii.
Însă, în timp, boala „sapă” în creier, producând modificări distructive care determină pierderea memoriei și, în final, decesul bolnavului.
Printre semnele care pot anunța instalarea demenței se numără:
Ca să previi demența, ține cont de aceste sfaturi simple pe tot parcursul vieții: