Senzația de greață poate fi dată de lipsa acestei vitamine în sânge. În ce alimente o găsești

  • Publicat:
Senzația de greață poate fi dată de lipsa acestei vitamine în sânge. În ce alimente o găsești
Sursa foto: Shutterstock @Olga Aniven

Vitamina E, numită și vitamina fertilității, face parte dintre substanţele cu o importantă acţiune antioxidantă. Ea intervine în procesul fertilităţii, stimulând la bărbaţi formarea spermatozoizilor şi asigurând buna desfăşurarea a sarcinii la femei.

Această vitamină are un rol esențial în prevenirea și ameliorarea multor afecțiuni. Datorită proprietăților sale antioxidante, vitamina E se recomandă în caz de imunitate scăzută, astm bronșic, ascită, ulcer gastric, dismenoree sau litiază biliară.

De asemenea, poate juca un rol important în prevenirea cataractei, a bolilor cardiovasculare, fiind utilă și în tratamentul epilepsiei.

Studiile au arătat că poate avea un rol protector și împotriva anumitor forme de cancer (gastrointestinal, pulmonar), asigurând totodată protecția organismului împotriva smogului, a radiațiilor și a fumului de țigară.

Mai mult, aportul corespunzător de vitamina E scade de 4 ori riscul apariţiei bolii Parkinson. Iar la bolnavii deja afectaţi de această maladie, aportul alimentar crescut de vitamina E încetineşte procesul de degradare a neuronilor şi evoluţia bolii.

Cum se manifestă lipsa acestei vitamine

Carența în această vitamină se întâlneşte mai des la bătrâni şi la malnutriţi cu diferite boli cronice.

Printre semnele care pot sugera deficitul de vitamina E se numără:

  • Acneea
  • Greaţa
  • Diareea
  • Impotența
  • Slăbiciunea musculară
  • Mersul instabil
  • Pierderea reflexelor

Lipsa acestei vitamine poate determina și apariția anumitor afecțiuni, cum ar fi anemia hemolitică, boli neurologice cu evoluție lent progresivă caracterizate prin ataxie, areflexie, pierderea sensibilităţii proprioceptive şi vibratorii (neuropatii motorii şi senzoriale reversibile), distrofii musculare, creşterea cantităţii de colesterol în ser şi în muşchi, precum şi instalarea aterosclerozei.

Deși alimentația deficitară este principalul vinovat, carenţele în această vitamină pot surveni pe fondul afecțiunilor hepatice, renale sau al anumitor forme de cancer.

Alimente bogate în vitamina E

Necesarul zilnic de vitamina E este direct proporţional cu vârsta şi cantitatea de acizi polinesaturaţi din alimentele consumate, putând fi asigurat în general de o dietă echilibrată.

Cele mai bogate surse naturale de vitamina Esunt:

  • Germenii de grâu
  • Uleiurile vegetale
  • Avocado
  • Cerealele integrale
  • Gălbenușul
  • Ficatul de pasăre
  • Untul de arahide
  • Fructele cu coajă lemnoasă (nuci, arahide, alune, migdale)
Urmărește CSID.ro pe Google News