Sexul practicat cel puţin o dată pe săptămână ar putea reduce riscul de menopauză prematură

Un singur act sexual pe săptămână ar putea reduce cu aproape 30% riscul de menopauză precoce.
  • Publicat:
Sexul practicat cel puţin o dată pe săptămână ar putea reduce riscul de menopauză prematură

Potrivit unui nou studiu dezvăluit recent în cadrul evenimentului Royal Society Open Science, femeile care fac sex mai des ar putea avea un risc mai redus de a intra la menopauză prematur.

Mai precis, un singur act sexual pe săptămână poate reduce cu aproape 30% riscul de menopauză precoce, în comparaţie cu femeile care fac sex doar o dată pe lună sau chiar mai rar, susţin savanţii.


Actul sexual, potrivit autorilor studiului, cuprinde atât preludiul, cât şi sexul oral, vaginal sau masturbarea.

„Chiar dacă există o anumită legătură, aceasta nu este una de cauzalitate. Cred că femeile ar trebui să decidă pe baza propriilor dorinţe cât de des să facă sex, nu să îşi modifice viaţa sexuală în scopul programării menopauzei”, este de părere Helena Harder, doctorand la Universitatea din Sussex.

Cercetarea a inclus 2.936 de femei cu vârsta medie de 45 de ani. La debutul studiului, nicio femeie nu intrase la menopauză, însă 46% dintre ele erau în perimenopauză, adică prezentau modificări în privinţa ciclului menstrual şi se confruntau deja cu bufeuri. Restul de 54% dintre femei erau în stadiul de premenopauză, deci aveau în continuare un ciclu menstrual regulat şi nu prezentau alte simptome de peri- sau menopauză.

Femeile au fost monitorizate pe o durată de 10 ani, timp în care 45% dintre ele au intrat la menopauză în mod natural, la o vârstă medie de 52 de ani.

Oamenii de ştiinţă au luat în calcul factori precum nivelul de estrogen, educaţia participantelor la studiu, indicele de masă corporală, rasa, fumatul, vârsta la care a apărut menarha (prima menstruaţie), frecvenţa actelor sexuale şi starea generală de sănătate.

La finalul perioadei de cercetare, experţii au descoperit că actul sexual practicat frecvent, cel puţin o dată pe săptămână, a redus posibilitatea ca femeile respective să se confrunte cu menopauza precoce.

Însă frecvenţa actului sexual este doar o posibilă explicaţie, susţine dr. Holly Thomas: „Nefumătoarele şi persoanele care au un nivel mai ridicat de educaţie au, de asemenea, tendinţa să intre mai târziu la menopauză. Prin urmare, viaţa sexuală este importantă şi benefică pentru starea de sănătate, dar nu garantează că va amâna intrarea la menopauză, ci este doar un factor, dintre mulţi alţii, care poate reduce riscul de menopauză prematură”, concluzionează specialista. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult