Sfaturi utile pentru gravide în timpul verii

Sfaturi utile pentru gravide în timpul verii

Pe cât de așteptată este vara de noi toți, pe atât de provocatoare se poate dovedi pentru femeile gravide. Având în vedere că temperaturile extrem de ridicate și umiditatea crescută pot accentua semnificativ disconfortul specific în timpul sarcinii, trebuie luate anumite măsuri pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute.  

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, oferă câteva sfaturi utile de sezon gravidelor, pentru a se bucura de această perioadă magică din viața lor fără a-și pune în pericol sănătatea, atât pe a lor, cât și pe a bebelușului din burtică. 

Impactul caniculei asupra gravidelor

Expunerea prelungită la căldura intensă din timpul verii poate avea efecte negative atât asupra gravidei, cât și a fătului. Din cauza supraîncălzirii și deshidratării, apar simptome precum amețeală, greață, crampe musculare sau dureri de cap și scade fluxul sanguin către placentă, reducând aportul de nutrienți și oxigen către făt.

De asemenea, hipertemia poate crește riscul de malformații congenitale, mai ales în primul trimestru de sarcină, precum și pe cel de naștere prematură. 

O altă consecință a expunerii la căldura excesivă poate fi retenția de lichide și umflarea picioarelor și a gleznelor, care poate provoca disconfort și durere gravidei.

Totodată, canicula pune o presiune suplimentară asupra sistemului cardiovascular al gravidei. 

Acest lucru poate duce la creșterea frecvenței cardiace și scăderea tensiunii arteriale, provocând amețeli și slăbiciune gravidei, iar în cazul fătului are un impact negativ asupra creșterii și dezvoltării sale. 

Nu în ultimul rând, stresul termic poate duce la secreții crescute ale cortizolului, hormonul de stres care, în exces, provoacă oboseală, iritabilitate și dificultăți de somn.

Cum să faci față zilelor toride de vară dacă ești gravidă

Prin măsuri adecvate de prevenție și îngrijire, riscurile menționate anterior pot fi semnificativ reduse. Aceste măsuri constau în:

  • Hidratare adecvată – beți apă frecvent (nu așteptați să vi se facă sete) și evitați băuturile care conțin cafeină sau alcool
  • Evitați să ieșiți afară când soarele arde cel mai puternic, în intervalul 11-17
  • Purtați haine adecvate, subțiri, de culori deschise, din materiale vaporoase, care permit pielii să respire
  • Faceți mai des dușuri cu apă călduță (nici foarte rece, nici extrem de fierbinte) pentru a vă regla temperatura corporală
  • Consumați multe fructe și legume proaspete (aveți grijă să le spălați temeinic sub jet puternic de apă înainte de a le consuma) și evitați alimentele bogate în grăsimi
  • Evitați efortul fizic intens, dar nu cedați tentației de a nu face deloc mișcare – încercați să mergeți pe jos sau să înotați, sunt forme excelente de mișcare pentru gravide

Nu uita să respecți calendarul vizitelor uzuale la medicul care îți monitorizează sarcina și să discuți cu acesta despre orice problemă pe care o întâmpini. 

Așadar, cu puțină planificare și atenție, vara poate fi o perioadă plăcută și confortabilă chiar și pentru gravide. Respectând aceste sfaturi, vei putea să te bucuri de această perioadă specială din viața ta cu mai puțin stres și disconfort.

Citește și: Candidoza în timpul sarcinii: de ce apare și cum o tratăm corect?

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian