Un nou studiu arată că shake-urile proteice nu sunt chiar atât de bune pe cât mulţi le consideră, ducând la creşterea în greutate, schimbările de dispoziţie şi chiar scurtarea vieţii. Cercetătorii Universitaţii din Sydney au descoperit că aminoacizii care se regăsesc în shake-urile proteice şi care produc creşterea masei musculare nu sunt deloc buni pentru sănătate.
În Statele Unite, în industria de wellness şi sănătate, proteinele au devenit extrem de căutate şi, chiar dacă au cunoscut succesul, iar anul trecut, industria a atins suma de 14 miliarde de dolari la nivel mondial, regăsindu-se în sălile de fitness şi yoga, în urma cercetărilor se pare că acestea sunt mai mult dăunătoare pentru corp.
Pe piaţă, shake-urile proteice par a fi un ingredient magic. Multe diete merg pe principiul consumului de alimente bogate în proteine şi mai puţini carbohidraţi. Aşa cum bine ştim, carbohidraţii în exces sunt vinovaţi pentru schimbările suferite de organism, contribuind la depunerea grăsimii în exces. Pe de altă parte, proteina este o unitate de bază pentru creşterea oaselor şi a masei musculare. Însă, în urma consumului în exces de proteină, fie ea sub formă de suplimente, pudră sau shake-uri, poate fi extrem de dăunătoare, deoarece acest amestec de aminoacizi nu ajunge direct în muşchi, ci în sânge, unde se amestecă împreunp cu un alt aminoacid: triptofan.
Aceşti aminoacizi încearcă să ajungă la creier şi, odată ce completează acest traseu, au efecte diferite. Triptofanul, de exemplu, este cheia producerii de serotonină. Atunci când aminoacidul BCAA se află în sânge în cantităţi mari, înlocuieşte triptofanul în creier şi astfel afectează producţia de serotonină. Aşadar, apar schimbările de dispoziţie.
Serotonina nu este doar substanţa responsabilă pentru starea de fericire, ci şi pentru apetitul nostru. Triptofanul este precursorul serotoninei, datorită efectelor sale asupra dispoziţiei.În timpul studiului cercetătorii au administrat şobolanilor de laborator aminoacizi BCAA, observând că în timp, animalele au devenit obeze. Bineînţeles, pe lângă obezitate s-a putut observa şi reducerea duratei de viaţă.
Citește și: Shake-urile proteice – între mit şi adevăr