Solnița de sare îți poate da diabet de tip 2. Descoperirea bulversantă a oamenilor de știință

Este vorba de solnița de sare despre care, mai nou, cercetătorii susțin că vine cu consecințe asupra sănătății.
  • Publicat:
Solnița de sare îți poate da diabet de tip 2. Descoperirea bulversantă a oamenilor de știință
Foto: envato

O găsești în fiecare bucătărie, pe mesele restaurantelor, în orice încăpere în care urmează să iei masa. Este vorba de solnița de sare despre care, mai nou, cercetătorii susțin că vine cu consecințe asupra sănătății. Un nou studiu al Universității Tulane arată că sarea adăugată frecvent este asociată diabetului de tip 2.

Un studiu publicat în jurnalul Mayo Clinic Proceedings, la care au luat parte peste 400.000 de adulți din Marea Britanie despre consumul de sare, a împărțit participanții în cinci categorii: cei care „niciodată”, „rareori”, „uneori”, „de obicei” adaugă sare în preparatele lor.

După o perioadă de 12 ani, peste 13.000 de cazuri de diabet de tip 2 au fost descoperite în rândul participanților la studiu. Comparativ celor care au raportat că rareori folosesc sarea sau niciodată, participanții care foloseau deseori sau de fiecare dată sarea în preparate aveau un risc de 13%, 20% și chiar 39% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

„Deja știm că sarea consumată cu limite poate reduce riscul de boli cardiovasculare și hipertensiune, dar acest studiu arată pentru prima oară că dacă luăm solnița de sare de pe masă, putem preveni diabetul de tip 2”, a spus autorul studiului, Dr. Lu Qi.

În urma studiului s-a descoperit o legătură între frecvența consumului de sare și indicele de masă corporală, dar și dimensiunea taliei.

Despre sare

Încă din preistorie, sarea are rolul de a oferi gust preparatelor și de a prezerva mâncarea. În Roma antică, soldații erau de cele mai multe ori plătiți cu sare, acesta fiind „salariul” lor.

În anii 1900 și-a făcut apariția, în America, solnița de sare, care a făcut ca populația să fie dependentă de ea, regăsindu-se pe fiecare masă pentru a adăuga gust preparatelor.

Potrivit Institutului Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge, americanii sunt cei mai mari consumatori de sare. Aproximativ 90% dintre aceștia consumă sare în exces, iar apetitul pentru aceasta este în creștere.

Sarea și hipertensiunea

Harvard Medical School recomandă să nu consumăm mai mult de 2,300mg de sare pe zi, iar în cazul pacienților cu boli de rinichi se recomandă ca limita să fie de 1,500mg pe zi.

Pe lângă legătura cu diabetul de tip 2 descoperită recent, consumul de sare în exces poate crește hipertensiunea, aceasta fiind un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate.

Alimente bogate în sare pe care să le eviți

Multe dintre alimentele procesate sunt bogate în sare, precum pizza, fast-food, supele la conservă sau chiar și produsele congelate, precum carnea tocată, marinată, afumată sau chiar salamul și bacon-ul.

Limitează consumul de sosuri și dressing-uri pentru salată, pentru că și ele conțin cantități excesive de sare, la fel și murăturile și măslinele sărate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult