Somon afumat din LIDL, retras de la raft, după ce s-a aflat că e contaminat cu bacteria Listeria. Unde s-a întâmplat

  • Publicat:
Somon afumat din LIDL, retras de la raft, după ce s-a aflat că e contaminat cu bacteria Listeria. Unde s-a întâmplat

Retailerul LIDL a decis să retragă de la raft un sortiment de file de somon afumat asupra căruia există certitudinea de infectare cu Listeria Monocytogenes.

Pește infectat cu Listeria, retras de la comercializare

Potrivit anunţului postat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), este vorba despre produsul „Fishmann File de Somn Afumat la Cald, 100 g”, producător SC Eco Nrg SRL, iar loturile care vor fi retrase sunt L 700 150424, valabilitate 03.06.2024, L 700 290424 valabilitate 18.06.2024, L 700 140524 valabilitate 03.07.2024 şi L 700 210524 valabilitate 10.07.2024.

„Detalii referitoare la ceea ce este în neregulă cu produsul: este posibilă infectarea produselor cu Listeria Monocytogenes. Măsuri pe care trebuie să le ia consumatorul: clienţii care au achiziţionat produsele cu datele de identificare de mai sus, sunt rugaţi să returneze produsul la magazinul de unde l-au cumpărat”, se precizează în anunţul citat.

Acest produs a fost distribuit doar în anumite landuri din Germania, respectiv: Bavaria, Baden-Württemberg, Hessa, Renania de Nord-Westfalia,Renania-Palatinat, Brandenburg, Saxonia, Saxonia-Anhalt, Saxonia Inferioară și Thüringen.

Lidl a reacționat prompt și a retras deja produsul afectat de la vânzare. Clienții care au cumpărat acest produs îl pot returna în orice magazin Lidl, iar contravaloarea acestuia le va fi restituită, chiar dacă nu mai dețin bonul de casă.

Ce este, mai exact, bacteria listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitivă, care cauzează listerioză și care poate supraviețui în prezența sau absența oxigenului. Aceasta este destul de periculoasă, pentru că se poate dezvolta și reproduce în interiorul celulelor gazdă.

Listeria monocytogenes este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, având 20-30% dintre infecțiile cu listerioză alimentară. Această bacterie poate infecta mai multe părți din organism: creierul, membranele măduvei spinării sau fluxul sângelui prin ingerarea alimentelor care sunt contaminate.

Astfel de alimente pot fi laptele nepasteurizat sau alimente/cărnuri crude.

Listerioza poate să ne afecteze orice organ și are complicații ca septicemie, endocardită sau meningoencefalită.

Citește și: File de somon contaminat cu o substanță TOXICĂ, retras din magazinele Kaufland din țară

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”