Sportiv în vârstă de 37 de ani, resuscitat după ce a suferit un stop cardiac la sală

Un tânăr sportiv de 37 de ani, super-fit și aparent în perfectă stare de sănătate a suferit un stop cardiac și a fost în moarte clinică timp de 7 minute, după un antrenament.
  • Publicat:
Sportiv în vârstă de 37 de ani, resuscitat după ce a suferit un stop cardiac la sală

Dale Bilson a început să simtă o presiune în piept la câteva momente după ce s-a alăturat clasei de fitness a soției sale, în luna august. După ce durerea din piept i s-a agravat, forțându-l să părăsească sala, a mers de urgență la spital pentru a fi consultat.

Dar la doar câteva minute după ce a ajuns, tânărul, care nu avea probleme cardiace anterioare, a suferit un stop cardiac în sala de așteptare și a fost resuscitat.

Medicii au fost nevoiți să îi aplice trei șocuri electrice pentru a-l readuce la viață, inima sa oprindu-se efectiv timp de șapte minute. Tânărul a fost supus unei intervenții chirurgicale de urgență, în cadrul căreia i s-a montat un stent.

Creștere îngrijorătoare a afecțiunilor cardiovasculare

Aceasta vine în contextul în care datele arată o creștere îngrijorătoare a afecțiunilor cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, boli coronariene și accidente vasculare cerebrale, în rândul adulților tineri, activi și în formă, scrie dailymail.co.uk.

Se consideră că mai mulți factori contribuie la acest fenomen, cum ar fi consumul de droguri, obezitatea, stilul de viață sedentar și dietele nesănătoase.

Totuși, momentul în care aceste cazuri au crescut indică puternic că pandemia de Covid a avut un rol. Virusul în sine provoacă inflamații răspândite în corp, care pot afecta inima sau pot duce la formarea de cheaguri de sânge.

Depresia, anxietatea și stresul au crescut semnificativ în rândul tinerilor în timpul lockdown-urilor, iar toate trei au fost legate de atacurile de cord.

Cum descrie tânărul experiența

Rememorând această experiență terifiantă, tânărul a spus: „Soția mea m-a convins să particip la o clasă de HIIT dimineața devreme, la sala noastră locală. Am început cu încălzirea și mă simțeam mai obosit decât de obicei. Am reușit să fac un set de exerciții, inclusiv burpees și squat thrusts, iar soția mea s-a uitat la mine și a spus: Te-ai oprit deja, credeam că ești mai în formă decât atât”.

„La începutul celui de-al doilea circuit, am avut senzația că ceva nu este în regulă deloc. Simțeam că am nevoie de aer proaspăt și am ieșit din sală. Am început să simt presiune în piept, iar această senzație s-a transformat într-o durere ușoară.”

„Au încercat să-mi repornească inima, dar nu a funcționat la primele două încercări, aparent. Au spus că nu am avut puls timp de șapte sau opt minute.”

Medicii au stabilit că urgența cardiovasculară a tânărului a fost declanșată de blocaje în trei artere ale inimii sale. Dale Bilson, care joacă rugby, fotbal și merge regulat la sală, a spus: „La vârsta mea, era practic nemaivăzut.”

„Istoricul familial este o parte importantă, dar toată lumea crede că stresul a avut un impact semnificativ. Aproape toți medicii cu care am vorbit mi-au spus cât de tânăr sunt.”

Sursă foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”