Spune-mi cum mergi ca să-ți spun cât trăiești. Ce au descoperit cercetătorii

Dacă mergi încet ar putea însemna că ești mai expus riscului de deces prematur, sugerează un studiu. Află ce au descoperit cercetătorii.
  • Publicat:
Spune-mi cum mergi ca să-ți spun cât trăiești. Ce au descoperit cercetătorii
Foto: shutterstock

Dacă mergi încet ar putea însemna că ești mai expus riscului de deces prematur, sugerează un studiu. Cercetătorii britanici au descoperit că oamenii aveau riscuri mai mari de deces din cauza unui atac de cord, cancer sau altor cauze în decurs de 10 ani dacă mergeau mai încet.

Mersul accelerat ar putea contribui la creșterea duratei de viață, explică cercetătorii.

Dr. Jonathan Goldney, de la Universitatea din Leicester, a spus că:

„Îi încurajăm pe cei care merg pe jos să își mărească pasul pe cât posibil, deoarece acest lucru poate îmbunătăți speranța lor de viață. Există și numeroase alte beneficii ale activității fizice, așa cum arată cercetările anterioare (…) Medicii ar trebui, de asemenea, să ia în considerare să-și întrebe pacienții cât de repede merg, deoarece se pare că acest lucru le poate spune multe despre riscul de deces, ceea ce îi poate ghida în utilizarea strategiilor pentru prevenirea deceselor și apariției bolilor prematur”.

Cercetările anterioare au arătat că cu cât mergi mai mult, cu atât este mai mic riscul de deces – chiar dacă faci mai puțin de 5.000 de pași pe zi.

Cel mai recent studiu publicat în revista Elsevier Progress in Cardiovascular Diseases, a analizat acest aspect în urma datelor obținute de la 391.652 de britanici cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani.

Participanților li s-a cerut să precizeze cât de repede merg – de la încet la vioi – și au fost urmăriți timp de 12 ani pentru a vedea cum le afectează riscul de deces.

În decursul perioadei de studiu, s-au stins din viață 22.413 de persoane.

Persoanele care mergeau mai alert aveau semnificativ mai puține șanse de deces din orice cauză, cu cele mai mari îmbunătățiri observate în cazul bolilor de inimă și al altor cauze.

Dr. Goldney a declarat: „Din câte știm, comparația dintre riscul de deces din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare și altor cauze în funcție de diferite tipuri de mers nu a mai fost făcută până acum (…) În timp ce am observat reduceri în toate cele trei cauze de deces, la cei care merg alert sau în pas obișnuit, cea mai mare reducere a fost detectată la participanții mai în vârstă de sex masculin care au murit din alte cauze de deces”.

Surse:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033062023001032

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult