Starea de alertă în România dispare din 9 martie! Ce restricții ar putea fi eliminate

  • Publicat:
Starea de alertă în România dispare din 9 martie! Ce restricții ar putea fi eliminate
FOTO: Shutterstock

8 martie 2022 este ultima zi în care mai este valabilă starea pe alertă pe teritoriul României. După doi ani de pandemie în care au fost impuse tot felul de restricții pentru limitarea transmiterii noului coronavirus, românii ar putea scăpa de obligativitatea purtării măștii atât în exterior, cât și în interior. Află ce alte restricții ar putea dispărea odată cu ridicarea stării de alertă.

România a intrat în stare de urgență pe 16 martie 2020, pe fondul declanșării pandemiei de COVID-19. Două luni mai târziu, în 18 mai 2020, s-a făcut tranziția la starea de alertă, care va fi ridicată în data de 9 martie 2022.

Potrivit unei declarații făcute de Klaus Iohannis, președintele României, „epidemia de COVID-19 se află pe o pantă descendentă accelerată, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea aceste situații, decizii cu un impact major pentru viitor. Am convocat o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România”.

Ce restricții dispar când starea de alertă nu mai este valabilă

Ridicarea stării de alertă ar putea însemna dispariția obligativității purtării măștii de protecție în aer liber, dar și în spațiile închise (care ar putea rămâne totuși valabilă cu titlu de recomandare), precum și a prezentării certificatului verde la intrarea în țară, localuri, magazine etc.

De asemenea, este posibil ca starea de alertă, odată ridicată, să readucă la normal programul magazinelor și al localurilor, care vor putea rămâne deschise și după ora 22:00.

De menționat însă că niciuna dintre măsurile existente pe perioada stării de alertă nu își va înceta aplicabilitatea imediat ce starea este ridicată. Asta, deoarece termenele lor de aplicare primiseră perioade de tranziție până la încetarea lor efectivă, transmite avocatnet.ro. În schimb, în ceea ce privește restricțiile care operau până acum – majoritatea legate de funcționarea afacerilor -, ele ar urma să fie ridicate automat (în cazul în care autoritățile nu vin între timp cu modificări legislative).

O altă măsură care ar putea fi eliminată este cea care vizează telemunca, angajații putând fi nevoiți să se întoarcă fizic la sediul angajatorului. Cu toate acestea, angajatorii pot stabili împreună cu angajații dacă cei din urmă sunt dispuși să continue în regim de telemuncă (exclusiv de acasă) sau în sistem hibrid (câteva zile acasă, câteva zile la sediul angajatorului).

De asemenea, decizia instituțiilor de învățământ de a urma cursuri online nu va mai depinde de numărul de infectări COVID sau de paturile ATI ocupate în totalitate.

Important de știut este însă faptul că autoritățile nu au emis încă niciun act normativ referitor la ridicarea stării de alertă.

Președintele României a afirmat că, odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate o serie de restricții care sunt acum în vigoare, precizând că „măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult