Știai că bingo este o activitate potrivită pentru menținerea creierului în formă? Află de ce! (P)

  • Publicat:
Știai că bingo este o activitate potrivită pentru menținerea creierului în formă? Află de ce! (P)

Istoria jocului de bingo are aproape cinci secole. Totul a început în 1530, într-o loterie italiană numită „Lo gioco del Lotto D’Italia”, iar spre sfârșitul anului 1770 a apărut și în Franța. Jocul de bingo a trăit momente de glorie în anii ’80, ’90 și la începutul anilor 2000, în timp ce în ultima vreme distracția s-a mutat în mediul online.

Cu o istorie bogată, jocul de bingo reușește să fie și distractiv și adună la un loc adulți de toate vârstele, dornici să își încerce norocul. Ca și în alte domenii, sălile terestre de bingo au cam dispărut din peisaj, însă s-a dezvoltat diverse platforme de bingo online, fie cu jocuri demo, fie cu mize reale, așa cum este cea oferită de Unibet.

Pe lângă faptul că este un joc foarte distractiv, bingo are și efecte benefice asupra creierului practicanților, conform studiilor de specialitate.

Jocul de bingo are un efect pozitiv asupra memoriei practicanților

Un studiu realizat în Marea Britanie, ce poartă denumirea „Efectele jocului de bingo în nivelul cognitiv al adulților în vârstă care suferă de demență” a arătat că jocul de bingo are efecte pozitive pentru această categorie de oameni, dar și pentru cei cu un creier sănătos.

„Rezultatele arată că jocul continuu de bingo timp de șapte săptămâni consecutive îmbunătățește memoria respondenților. Studiile arată că cei care joacă în mod regulat bingo au o memorie mai bună, precum și reacții mai bune, indiferent dacă obțin sau nu premii”, se arată în studiul citat.

Bingo păstrează alert creierul participanților

Un al studiu din Marea Britanie, realizat de Julie Winstone de la Departamentul de Psihologie de la Centrul pentru Cogniție Vizuală al Universității din Southampton, a arătat că cei care practică bingo au un creier mai alert, fiind vorba în special de persoanele mai în vârstă.

„S-a demonstrat că odată cu înaintarea în vârstă concentrarea scade, astfel încât bingo ar putea ajuta persoanele în vârstă să-și mențină atenția mai mult timp”, a spus Julie Winstone, cea care a realizat acest studiu, pentru The Guardian. Iar concluzia a fost aceeași și într-un alt studiu realizat tot în Marea Britanie.

Jocuri precum bingo ajută și la coordonarea ochi-mâini

Jocul de bingo ajută la îmbunătățirea coordonării dintre ochi și mâini. Spre exemplu, în jocul tradițional, un practicant care are mai multe cartoane de bingo trebuie să fie capabil să identifice care dintre ele au un număr care tocmai a fost anunțat și să le marcheze înainte ca gazda să treacă la următoarea.

În plus, atunci când cineva joacă online pot fi găsite aceleași beneficii în momentul în care se folosește un mouse sau când se folosește degetul pentru a apăsa pe tabletă sau telefon. În mediul online există și opțiunea că numerele să fie marcate automat.

Jocul de bingo poate ajuta la stimularea conexiunilor sociale

Studiile au demonstrat ca interacțiunea socială regulată și contactul cu ceilalți nu doar că ajută la combaterea problemelor negative de sănătate mintală, cum ar fi stresul, depresia și anxietatea, însă contribuie și la îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive la persoanele în vârstă.

Aceasta este cel puțin o concluzie trasă într-un alt studiu: „Descoperirile noastre sugerează că interacțiunile sociale mai mari au o influență protectoare asupra funcției cognitive în rândul femeilor în vârstă. Studiile viitoare ar trebui să exploreze ce aspecte ale rețelelor sociale sunt asociate cu riscul de demență și menținerea sănătății cognitive”.

Urmărește CSID.ro pe Google News