Știai că poți face paralizie facială de la aerul condiționat? Ce greșeală să NU faci NICIODATĂ

  • Publicat:
Știai că poți face paralizie facială de la aerul condiționat? Ce greșeală să NU faci NICIODATĂ

Folosit in mod necorespunzător, aerul condiționat poate declanșa o serie de probleme de sănătate, de la infecții respiratorii minore si pana la boli grave precum conjunctivita sau blefarita.

În plus, trecerea bruscă de la temperaturi joase la cele ridicate poate duce chiar la infarct, avertizează medicii.

 „Aerul condiționat favorizează înmulțirea Legionellei, care ajunge în plămâni. Dacă nu se tratează, bolnavul poate intra în comă și deceda”, subliniază epidemiologul Alexandru Rafila.

Folosirea incorectă a aerului condiționat poate cauza diverse afecțiuni

Migrene severe sau sinuzite

Aerul rece și uscat al aparatelor de aer condiționat poate provoca inflamații ale sinusurilor nazale, cel mai adesea cauzate de infecții bacteriene sau virale, dar și de alergii la polen, praf sau alți poluanți. Aceste condiții pot duce la rinite, faringite și răgușeală.

Afecțiuni oculare

Folosirea excesivă a aerului condiționat sau neglijarea curățării filtrelor poate duce la afecțiuni oculare precum conjunctivita sau blefarita. Persoanele sensibile pot dezvolta, de asemenea, infecții ale urechii, precum otita medie.

Paralizie facială

Da, ați auzit bine. Expunerea prelungită la curenții de aer rece poate cauza pareză facială, o condiție în care mușchii feței devin slabi sau paralizați. Simptomele includ, printre altele, și:

  • senzația de greutate în față
  • devierea nasului și a colțului gurii
  • imposibilitatea de a închide ochii sau de a încreți fruntea
  • dificultăți la masticație

Infarct

Trecerea bruscă de la o temperatură joasă în interior la o temperatură ridicată afară poate provoca șoc termic, punând o mai mare presiune asupra sistemului cardiovascular. Cardiacii sunt deosebit de vulnerabili: „Această trecere implică o stimulare cardiovasculară intensă, suprasolicitând vasele de sânge și crescând riscul de infarct, accident vascular sau stop cardio-respirator. Pericolul este și mai mare dacă aceste treceri sunt frecvente, cum ar fi atunci când coborâm din mașină”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Cum pot fi prevenite îmbolnăvirile cauzate de aerul condiționat?

Se recomandă ca filtrele aparatelor de aer condiționat să fie înlocuite sau igienizate corespunzător o dată pe an în locuințe și o dată la 6 luni în spațiile mari.

Temperatura aerului din încăperi se reglează în funcție de volumul total al spațiului și numărul de persoane din încăpere. Diferența de temperatură dintre mediul exterior și cel ambiental ar trebui să nu depășească 5-7 grade Celsius.

Aerul condiționat trebuie pornit doar după ce camera a fost aerisită în prealabil și oprit la anumite intervale de timp, iar încăperile trebuie aerisite.

Citește și: La ce pericole te expui dacă adormi cu aerul condiționat aprins

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”