Sticla de oțet – câte chimicale conține? – studiu

Conform experiților în alimentație publică APC -oțeturile care au un conținut de acid acetic mai mare de 11 g/1000 ml trebuie marcate cu indicația următoare: "Atenție! A nu se consuma nediluat"!
  • Publicat:
Sticla de oțet - câte chimicale conține? - studiu
foto Shutterstock

Asociația Pro-Consumatori a efectuat de curând un studiu de piață privind oțetul. S-au analizat 52 de tipuri de oțet comercializate în magazinele din țara noastră. Iată câteva concluzii ale studiului, dar și ce ingrediente trebuie să conțină o știclă de oțet după rețeta ca la carte. Experţii APC au analizat 52 mărci de oţet alimentar. În compoziţia oţetului comercializat în România s-au identificat următorii aditivi: metabisulfit de potasiu, caramel cu sulfit de amoniu, anhidridă sulfuroasă şi gumă arabică. Iată și alte concluzii.

Experţii APC au analizat oțetul comercializat în magazinele marilor reţele comerciale. Analiza a urmărit modul în care producătorii de oţet respectă cerinţele referitoare la etichetarea oţetului menţionate în Ordinul nr. 232/2003 pentru aprobarea normelor cu privire la definirea, descrierea şi prezentarea oţetului şi a acidului acetic de calitate alimentară.

Ce conțin oțețurile analizate?

  • 15 lingurițe de zahăr în 100 ml oțet balsamic!
  • Unul din trei oțeturi conține aditivi alimentari!
  • Unul din 5 oțeturi este colorat cu caramel cu sulfit de amoniu!
  • Unul din 10 oțeturi conţine conservantul metabisulfit de potasiu!
  • PH-ul oteţului variază între 2,8 şi 3,20, iar un oţet cu un PH sub 2,75 este considerat a fi nenatural!

Ce conține oțetul după rețetele tradiționale?

Oțetul este produsul obținut exclusiv prin procedeul biologic al dublei fermentări, alcoolică și acetică, a lichidelor sau a altor substanțe de origine agricolă.

Oțetul poate fi fabricat din una din următoarele materii prime (ingrediente):

  • vin;
  • fructe;
  • fructe de pădure (fructe mici);
  • vin din fructe;
  • vin din fructe de pădure (fructe mici);
  • cidru;
  • alcool etilic rafinat;
  • cereale;
  • malț;
  • zer;
  • alte produse de origine agricolă care conțin amidon, zaharuri sau amidon și zaharuri.

La fabricarea oţetului se pot folosi alte ingrediente, cum ar fi: zahăr; sare;miere; sucuri de fructe; aditivi alimentari;arome: aromatizanți naturali și substanțe aromatizante naturale admise de reglementările în vigoare;auxiliari tehnologici: substanțe organice: preparate din malț, hidrolizat de amidon, glucoză; substanțe anorganice: fosfați și săruri de amoniu; agenți pentru limpezire, purificare și filtrare: cei prevăzuți în reglementările în vigoare pentru vin.

Ce ingrediente sunt total nerecomandate în rețeta oțetului?

Conform experților APC, la fabricarea oțetului sunt interzise a fi folosite următoarele substanțe:

  • arome artificiale și arome identic naturale;
  • arome sau uleiuri eterice artificiale ori naturale de struguri;
  • reziduuri de distilare, reziduuri de fermentare și produsele derivate;
  • extracte din marcuri de toate felurile;
  • acizi de toate tipurile, cu excepția celor naturali conținuți în materiile prime utilizate sau în substanțele a căror adăugare este autorizată.

Care este aciditatea oțetului de calitate?

În ceea ce priveşte parametrul de calitate principal oțetul trebuie să îndeplinească următoarele condiții: aciditatea totală a oțetului din vin trebuie să fie de minimum 60 g/1000 ml, exprimată în acid acetic pur; aciditatea totală a celorlalte sortimente de oțet trebuie să fie de minimum 50 g/1000 ml, exprimată în acid acetic pur.

Urmărește CSID.ro pe Google News