Conceptul de stres contagios a fost studiat recent de cercetători şi acceptat ca fiind un fenomen real, caracterizat prin creşterea nivelului de cortizol în organism, în urma observării unei alte persoane afectate de anxietate.
Într-un studiu recent, cercetătorii de la Mayo Clinic au măsurat nivelul cortizolului (hormonul stresului) la participanţii care erau supuşi unor interviuri în timp ce rezolvau mental probleme de matematică. 95% dintre ei au arătat creşteri ale valorilor cortizolului. Un rezultat deloc surprinzător dată fiind situaţia stresantă în care se aflau.
Însă, ceea ce este remarcabil este faptul că atunci când s-au înregistrat creşteri ale nivelului de cortizol şi la persoanele care priveau participanţii printr-un geam de sticlă. Nivelul lor de cortizol a la aproape la o treime dintre ei (procentul creşte la 40% dacă persoana aflată într-o situaţie stresantă este partenerul de viaţă). Mai mult, simpla vizionare a unui clip care înfăţişează o situaţie stresantă a declanşat o stare de stres psihologic pentru 24% dintre observatori.