Stresul si foamea sunt factorii care influenteaza o dieta sanatoasa, se arata intr-un studiu recent. Astfel, bunele intentii de adoptare a unei alimentatii sanatoase sunt uitate cu desavarsire in perioadele stresante sau atunci cand foamea devine insuportabila.
Concluziile studiului arata ca oamenii sunt condusi de nevoile imediate si de dorinta de a-si satisface poftele cu produse bogate caloric, astfel incat planurile de a manca sanatos sunt uitate cu desavarsire. Dusmanii dietei sunt si pauzele mari intre mesele principale ale zilei, programul lung de lucru si mancatul in alta parte decat acasa.
Cercetatatorii spun ca tot mai multe persoane au probleme in a-si controla foamea, desi piata este invadata de produse care promit mentinerea senzatiei de satietate pentru mai mult timp. Se pare ca vointa celor aflati la dieta este usor de infrant de alimentele care ofera satisfactii imediate. Desi industria alimentara a adoptat diverse strategii de reducere a consumului de sare, zahar si grasimi, consumatorii sunt tot mai putin interesati de produsele dietetice.
Tot mai multi nutritionisti vorbesc de adoptarea unor diete cu cinci mese pe zi, deoarece foamea este mult mai usor de controlat, iar faptul ca se mananca de mai multe ori intr-o zi poate sa inlature frustrarile care ar putea aparea din cauza restrictiilor alimentare. De exemplu, daca intre doua mese trec mai mult de cinci ore, tendinta este de a consuma cu cel putin 50 de calorii mai mult decat necesarul. Daca trec sase ore, numarul de calorii in plus aproape ca se dubleaza.
In plus, intervalul de timp care trece intre mese determina consumul unor alimente mai putin gustoase sau sanatoase, scazand astfel calitatea dietei. Cercetatorii spun ca mentinerea unui plan sanatos de slabit se poate face numai cu limitarea intervalului orar intre mese, adoptarea unor produse satioase cum ar fi fructele si legumele, dar si renuntarea la mancarurile preparate in afara casei, doarece consumatorul nu are nici un control caloric asupra lor. (E.H.)