Studiu: Activități de zi cu zi care scad riscul de demență

Există câteva activități de bază pe care probabil le pui în practică deja și care pot diminua considerabil riscul de apariție a demenței cu până la 35%.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Studiu: Activități de zi cu zi care scad riscul de demență
Studiu: Activități de zi cu zi care scad riscul de demență sursa foto: shutterstock

Câteva activități simple care îți stimulează creierul și îl pun constant la treabă au o mare legătură cu riscul scăzut de demență.

Noile cercetări oferă câțiva pași eficienți pe care îi putem lua în considerare pentru a ne proteja mintea de pierderea memoriei.

Un studiu amplu realizat de cercetătorii britanici, a constatat că activitățile fizice și mintale – cum ar fi treburile casnice, exercițiile fizice sau vizitarea celor dragi pot ajuta la scăderea riscului de demență.

Studiul care a durat aproximativ 11 ani a urmărit 501.376 de persoane din Marea Britanie care și-au raportat propriile activități fizice și mintale la începutul experimentului: cât de des vizitează prietenii, nivelul lor de educație, cât de des urcă scările, cum se deplasează la serviciu și altele.

Studiul a constatat că anumite activități au fost asociate cu un risc mai scăzut de demență. Persoanele care făceau sport frecvent aveau un risc cu 35% mai mic, persoanele care erau preocupate frecvent de treburile casnice aveau un risc cu 21% mai mic, iar persoanele care petreceau zilnic timp cu familia și prietenii aveau un risc cu 15% mai mic.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma concluziile acestui studiu britanic. Cu toate acestea, rezultatele acestuia sunt încurajatoare, iar includerea acestor activități simple în stilul de viață poate fi benefică.

Stimularea creierului în mod constant este cheia spre succes

Fie prin activitate fizică, activitate socială sau activitate mintală, punerea la lucru a creierului poate ajuta la întârzierea apariției demenței sau la reducerea totală a riscului.

Activitățile de zi cu zi pot fi încadrate atât ca activități fizice, cât și ca activități mintale. Vizitarea familiei și a celor dragi din viața ta poate fi o activitate socială care necesită și stimulare mintală.

Persoanele care dezvoltă probleme de vedere sau de auz ar putea prezenta un risc mai mare de demență dacă nu recurg cât mai rapid la ochelarii de vedere sau la aparatele auditive. Când nu poți auzi sau vedea, îți privezi creierul de aportul senzorial. Așa cum a fost deja explicat anterior, trebuie să-ți menții creierul stimulat pentru a reduce riscul de demență.

Activitățile fizice au un beneficiu dublu asupra diminuării riscului de demență

Un alt factor de risc pentru demență este diabetul. Există totuși reguli care pot fi urmate pentru a reduce riscul de diabet. Acestea includ exercițiile fizice, urmarea unei diete sănătoase și menținerea unei greutăți corporale ideale pe tot parcursul vieții.

Așadar, exercițiile fizice nu sunt benefice doar în cazul diminuării riscului de demență, ci și în cazul diabetului.

Nu este niciodată prea târziu pentru implementarea acestor schimbări în viața ta

Niciodată nu este prea târziu să începi să urmezi anumite recomandări de stil de viață. Adaugă puțină mișcare în viața ta prin includerea unor activități simple, casnice, care vor aduce ordine atât în locuința ta, cât și în sufletul tău. O curățare suplimentară a casei nu poate fi nimic rău. Această activitate este o activitate fizica care îți pune, totodată, creierul în funcțiune. În plus, poți recurge la plimbări în aer liber.

Prevenirea demenței este mai ușoară decât tratarea acesteia. De aceea, specialiștii recomandă să-ți schimbi stilul de viață cât mai repede posibil.

Pentru cei care deja prezintă pierderi de memorie sau demență, schimbările stilului de viață care necesită activitate fizică, socială sau mintală sunt încă benefice. Acestea pot ajuta la încetinirea progresului de demență și vor menține creierul stimulat.

Surse: huffpost.com, healthline.com, aan.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult