STUDIU: Consumul de zahăr, chiar și cu moderație, afectează ficatul

Consumul de cantități moderate ale anumitor tipuri de zahăr poate dubla producția de grăsime în ficat, iar astfel apar ficatul gras și diabetul de tip 2.
  • Publicat:
STUDIU: Consumul de zahăr, chiar și cu moderație, afectează ficatul
STUDIU: Consumul de zahăr, chiar și cu moderație, afectează ficatul

Consumul de cantități moderate ale anumitor tipuri de zahăr poate dubla producția de grăsime în ficat, iar astfel apar ficatul gras și diabetul de tip 2. În urma unui studiu recent s-a descoperit că sucroza accelerează sinteza grăsimii mai mult față de cum ar acționa aceeași cantitate de fructoză. Cercetarea aduce la lumină pericolele din spatele consumului de zahăr, chiar și în cantități mici, deoarece se pot produce schimbări la nivelul metabolismului.

Cercetătorii Universiții Medicale Graz din Audtria și Univeristății Zurich, Elveția, au raportat descoperirile în Journal of Hepatology. Anumite tipuri de zahăr sunt componenți naturali ai fructelor și legumelor, dar cum multe dintre alimentele procesate pe care le consumăm conțin zahăr adăugat pentru a îmbunătăți gustul și textura, consumul în exces poate duce la apariția mai multor probleme de sănătate precum diabet de tip 2, obezitate, boli cardiovasulare și cancer.

În 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndruma la consumul de nu mai mult de 5% din caloriile zilnice de zahăr adăugat. Mai exact, pentru o dietă de 2.000 de calorii pe zi, asta ar însemna 100 de calorii, 6 lingurițe sau 25 de grame de zahăr adăugat.

Examinarea consumului moderat de zahăr adăugat

Autorii studiului au vrut să afle ce se întâmplă atunci când se consumă cantități moderate de zahăr adăugat. Pentru a obține datele necesare, în perioada 2013-2016, au recrutat 94 de bărbați voluntari, perfect sănătoși. Participanții aveau vârste cuprinse între 18 și 30 de ani și un indice al masei corporale sub 24kg/m2, considerată o greutate medie.

Cercetătorii au selectat participanții sub o anumită greutate pentru a scădea dubiile că sunt alese persoane care au deja o cantitate crescută de grăsime în ficat. Bărbații care deja consumau zilnic băuturi cu zahăr adăugat sau cei care aveau mai mult de 3 ore de activitate fizică pe săptămână erau și ei excluși.

Impactul băuturilor dulci asupra corpului

Cercetătorii au cerut participanților să nu consume băuturi cu zahăr adăugat timp de 4 sătămâni. Mai apoi, aceștia le-au cerut să consume băuturi care conțineau fie fructoză, fie sucroză sau glucoză, de trei ori pe zi, ceea ce însemna un total de 80g din fiecare tip de zahăr. Celui de-al patrulea grup i s-a cerut să continue abstinența de la băuturile cu zahăr adăugat.

Astfel, cercetătorii au descoperit că participanții nu au consumat mai multe calorii față de cât consumau înainte de începerea studiului. Ipoteza autorilor este că băuturile dulci au crescut sațietatea participanților, iar astfel au consumat mai puține calorii. De asemenea, cercetătorii au raportat că și participanții care au consumat același număr de calorii, adăugând și băuturi cu zahăr adăugat în dietele lor au avut un impact asupra stării de sănătate.

Acumulările de grăsime din ficat au dus la probleme serioase de sănătate precum diabetul de tip 2 și boala de ficat gras non-alcoolic. Surprinzător însă, cercetătorii au descoperit că sucroza sau zahărul de masă, cea mai comună formă de zahăr consumată, a accelerat sinteza grăsimii mai mult față de aceeași cantitate de fructoză.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări: