Vaccinurile anti-COVID-19 oferă protecție puternică împotriva infecției cu coronavirus, însă acestea au devenit mai puțin eficiente în fața variantei foarte contagioase Delta, potrivit unui studiu realizat în SUA. Varianta Delta a devenit dominantă în SUA.
Nu este clar momentan dacă declinul protecției este cauzat de apariția variantei Delta sau de faptul că a trecut deja o perioadă destul de lungă de la începutul vaccinărilor, scrie The New York Times.
Eficiența vaccinurilor începe să scadă la patru luni de la imunizare, potrivit unor noi studii.
„Ceea ce încercăm să aflăm este: Acest lucru se întâmplă din cauza variantei Delta sau este eficiența scăzută?”, a spus Ashley Fowlkes, epidemiolog din cadrul Center for Disease Control and Prevention (CDC) și autoarea studiului. „Concluzia noastră este că nu putem ști sigur”.
Cercetătorii au urmărit evoluția mai multor persoane vaccinate, din diverse zone ale SUA, care nu au fost nevoite să lucreze de acasă, precum angajații din sănătate. Participanții erau testați de coronavirus în fiecare săptămână timp de 35 de săptămâni, dar și de fiecare dată când manifestau semne de infecție.
Majoritatea dintre participanți au primit vaccinul de Pfizer-BioNTech, o treime au primit Moderna și 2% au fost imunizați cu Johnson & Johnson.
În total, vaccinurile au redus infecțiile cu 80% din 14 decembrie până pe 14 august, în comparație cu angajații din sănătate care nu au primit vaccinul.
Cu toate acestea, înainte de apariția variantei Delta, vaccinurile reduceau cazurile în proporție de 91%, însă gradul lor de protecție a scăzut la 66% când această variantă a devenit dominantă.
„Chiar ne-am dorit ca oamenii să știe că am observat acest declin în eficiența vaccinului față de orice tip de infecție, simptomatică sau asimptomatică, de când varianta Delta a devenit dominantă”, a adăugat experta.
„Vrem să amintim însă că 66% eficiență este încă un număr foarte mare. Nu este 91%, dar reprezintă totuși două treimi de reducerea a riscului de infecție în cadrul participanților vaccinați”, precizează dr. Fowlkes.
De asemenea, cercetătorii au concluzionat că cei nevaccinați care se infectează cu coronavirus au de 29 de ori mai multe șanse de spitalizare