Eu o credeam o prietenă de nădejde în lumea aceasta nebună a alimentaţiei, o înlocuitoare ideală pentru zahărul atât de blamat de nutriţionişti, şi, când colo, fructoza se dovedeşte nu tocmai nemaipomenită.
Un studiu publicat în The Journal of the American Medical Association a descoperit că atunci când mâncăm fructoză în creierele noastre nu se activează acea regiune care transmite informaţia de saţietate. Cercetătorii de la Universitatea Yale au făcut câteva RMN-uri ca să le monitorizeze activitatea cerebrală unor studenţi normoponderali – 20 la număr – incluşi în studiu.
Le-au dat înainte să bea băuturi cu glucoză sau fructoză. Oamenii de ştiinţă au descoperit apoi că băuturi le cu glucoză au redus circulaţia sangvină în creier şi în regiunile care controlează apetitul, făcându-i pe tineri să se simte sătui.
Pe când, cele cu fructoză, nu au schimbat fluxul sângelui şi nu au influenţat nicicum zonele apetitului, drept urmare tinerii care le-au consumat nu au avut senzaţie de saţietate. „Prin neapariţia acestei senzaţii de sătul, fructoza ne menţine dorinţa de a mânca”, spune autorul studiului, endocrinolog la Yale.