Avem medicamente pentru aproape orice problemă, dar, cu toate acestea, suntem mai bolnavi decât părinții și bunicii noștri, arată un studiu recent. Iar motivele sunt ușor de intuit: mai multă poluare, mult mai puțină mișcare, o alimentație complet dezechilibrată, departe de conceptul de „natural”.
Spre deosebire de generația X (1960-1980) și de mileniali (generația Y, 1980-2000), generațiile de dinainte nu sufereau o degradare atât de pregnantă a sănătății fizice și psihice și nici nu aveau într-un număr atât de mare comportamente nocive ca astăzi, cum ar fi consumul excesiv de alcool, tutun sau droguri.
E foarte posibil să vedem o creștere a morbidității și mortalității la generațiile mai tinere spre deosebire de cele din trecut. Semnalele pe care le vedem sunt alarmante. Dacă nu reușim să încetinim această tendință, generațiile de acum se vor îmbolnăvi mult mai devreme, spune autorul studiului, profesorul de sociologie Hui Zheng.
Concluziile vin în urma analizei unor chestionare coordonate de National Center for Health Statistics, la care au răspuns aproape 700.000 de persoane în intervalul 1988-2016, respectiv 1997-2018.
Pentru a evalua starea de sănătate a participanților, cercetătorii au folosit 8 markeri ai sindromului metabolic, care nu este o boală în sine, ci un cumul de afecțiuni (boli de inimă, accident vascular, diabet, boli renale) sau/și factori de risc care atunci când acționează împreună își măresc puterea distructivă.
Printre acești markeri s-au numărat circumferința taliei, tensiunea arterială, nivelul de colesterol și de zahăr în sânge, indicele de masă corporală, creatinina (care arată cum funcționează rinichii) și albumina (dacă e scăzută, e un semn al inflamației cronice în corp).
Analizând datele obținute, experții au observat că starea de sănătate a generațiilor de după anii 1960 era din ce în ce mai scăzută spre deosebire de cele anterioare.
Vinovații? Fumatul, consumul excesiv de alcool, drogurile, dar mai ales obezitatea.
De asemenea, un semnal alarmant este numărul extrem de crescut de cazuri de anxietate și depresie în rândul acestor generații.
Iar ceea ce s-a descoperit acum este doar vârful aisbergului, având în vedere că generațiile X și Y sunt încă relativ tinere. Adevăratul tablou va fi dezvăluit pe măsură ce aceste generații îmbătrânesc și se îmbolnăvesc. Abia atunci prevalența bolilor cronice în rândul lor va indica o perspectivă realistă a obiceiurilor nocive din zilele noastre.
Autorul studiului notează că în Statele Unite deja se observă o scădere a speranței de viață și o creștere a morbidității și mortalității:
Fără politici de sănătate eficiente, aceste tendințe îngrijorătoare vor continua pe parcursul următorilor ani. Este o luptă pe care trebuie să ne-o asumăm dacă vrem să câștigăm atât ani de viață, cât și să menținem calitatea vieții, a declarat acesta.
Rezultatele detaliate ale cercetării au fost publicate în revista American Journal of Epidemiology.