STUDIU. Pastila care ucide cancerul, fără să afecteze celulele sănătoase, testată pe oameni

  • Publicat:
STUDIU. Pastila care ucide cancerul, fără să afecteze celulele sănătoase, testată pe oameni
Foto: Shutterstock

Cercetătorii americani au descoperit, în urma unui studiu care s-a desfășurat pe parcursul a 20 de ani, o „pastilă care ucide cancerul”, fără a avea efecte negative asupra celulelor sănătoase, scrie TheIndependent.

Experții de la Centrul City of Hope din California, una dintre cele mai mari organizaţii de cercetare şi tratament oncologic din Statele Unite, spun că acest medicament s-a dovedit eficient în tratarea celulelor derivate din cancerul sân, de prostată, cerebral, ovarian, de col uterin, de piele și pulmonar.

Pastila care ucide cancerul, testată în prezent pe oameni

Medicamentul AOH1996, supranumit de cercetători „pastila care ucide cancerul”, a „anihilat” toate tumorile canceroase solide în studiile efectuate pe modele animale.

În prezent, studiul este în curs de desfășurare pe subiecți umani, dar experții au oferit deja câteva rezultate preliminare privind efectul spectaculos al acestui medicament care ar putea pune capăt celei mai periculoase maladii la nivel mondial.

Potrivit cercetătorilor, medicamentul vizează o variantă canceroasă a PCNA (proliferating cell nuclear antigen), o proteină care, în forma sa afectată de mutaţii, deţine un rol „critic” în replicarea ADN-ului şi repararea tuturor „tumorilor în expansiune”.

Celule canceroase netratate (stânga / Celule canceroase tratate cu noul medicament (dreapta). FOTO: ©City of Hope

„PCNA este ca un terminal aerian important, cu mai multe porți pentru avioane. Datele sugerează că PCNA este modificat în mod unic în celulele canceroase, iar acest lucru ne-a permis să concepem un medicament care să vizeze doar forma PCNA din celulele canceroase.

Pastila care ucide cancerul este ca o furtună de zăpadă ce închide un hub aerian important, suspendând toate zborurile, care nu mai pot intra sau ieși, dar numai ale avioanelor purtătoare de celule canceroase”, a declarat Linda Malkas, cercetătoare care a contribuit la dezvoltarea acestui medicament și a urmărit rezultatele produse în urma administrării pe modele animale.

Medicamentul a fost testat în peste 70 de culturi celulare canceroase și s-a dovedit că ucide selectiv celulele canceroase prin perturbarea ciclului normal de diviziune celulară.

Sursa: Cell Chemical Biology Journal

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult