Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort

  • Publicat:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort

Femeile care au un nivel ridicat de bisfenol A în sânge prezintă cu 80% mai multe șanse de un avort spontan, potrivit rezultatelor unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford din California.

Bisfenolul A: ce este, unde se găsește

Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică produsă în cantități mari și utilizată în producția de materiale plastice din policarbonat.

Cercetătorii au atras atenția asupra faptului că femeile însărcinate ar trebui să evite produsele alimentare la conservă și încălzirea alimentelor în recipiente din plastic.

„Până la noi studii, femeile ce s-au confruntat cu avorturi inexplicabile ar trebui să evite expunerea la BPA, pentru a se înlătura orice factor de risc potenţial. Evitaţi gătirea alimentelor sau încălzirea acestora în recipiente de plastic, deoarece aceste substanţe chimice se eliberează mai uşor la temperaturi mai mari’, avertizează medicul Ruth Lathie, coordonatorul studiului.

Pe lângă BPA, există o listă de alte substanțe și factori care pot spori riscul de avort, precum:

  1. Alcoolul
  2. Fumatul
  3. Drogurile recreaționale
  4. Medicamentele
  5. Cafeina

Citește și: Anumite antibiotice luate în timpul sarcinii ar putea creşte riscul de avort

Cercetările se înscriu în inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății de a interzice ftalatii și bisfenolul A, după ce au apărut suspiciuni conform cărora acești compuși provoacă leucemie, cancer mamar, astm și malformații congenitale.

Impactul bisfenolului A asupra sănătății noastre

UE este din ce în ce mai preocupată de folosirea în cantități mari a bisfenolului A în multe produse de consum și de impactul lui asupra sănătății umane. Persoanele sunt expuse la BPA în principal prin alimentație, deoarece BPA este prezent într-o serie de materiale plastice utilizate în mod obișnuit în ambalajele pentru alimente și băuturi.

EFSA concluzionează că BPA poate deteriora sistemul imunitar uman în doze foarte mici. Acest lucru se adaugă la o serie de efecte nocive descoperite anterior asupra sănătății umane, cum ar fi perturbarea sistemului endocrin, reducerea fertilității și reacțiile alergice ale pielii.

Citește și: Boala celiacă la femei: „Riscul de avort spontan și naștere prematură este crescut în cazul femeilor cu boală celiacă netratată”

FOTO: Shutterstock | SURSA: DailyMail

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult