1. Snack-uri sanatoase
Uita de batoanele de ciocolata si de chips-uri, pentru ca era lor a luat sfarsit demult! Pentru o sanatate la cote maxime, alege gustarile bogate in nutrienti, pe care le poti lua cu usurinta in calatorie, care nu se strica usor, si care te pot ajuta chiar sa slabesti. Impacheteaza-le in pungulite de plastic si ia-le cu tine, oridecateori ai ocazia sa calatoresti, sa mergi in vacanta. Poti apela la ele chiar si la serviciu, mai ales daca ti-ai propus sa urmezi o cura de slabire si treb uie sa rezisti tentatiilor alimetare dintre mese. Iata ce iti propunem ca si gustari:
* bucatele de legume sau de fructe
* cereale integrale uscate (exista si sub forma de bulgarasi, care sunt mai usor de transportat si de consumat)
* nuci, alune, migdale
* fructe uscate
* biscuiti integrali
* pop-corn sau prajiturele de maximum 100 de calorii bucata
* iaurt degresat cu bucatele de fructe
* branza de vaci
* lapte degresat cu cacao
* inghetata degresata.
Poti incerca si pizza vegetariana, in cazul in care iti vine greu sa renunti la mancare in adevaratul sens al cuvantului. In plus, exista si preparate pe baza de fasole, ori hummus. Alege pita in loc de paine, foaia aceea subtire folosita la shaorma.
2. Nu ocoli salatele!
Iar asta pentru ca legumele se gasesc in abundenta peste tot. Asorteaz-le cat mai fantezist, si serveste-le cat mai colorat! Incearca salate din spanac, mazare, varza, broccoli. Amesteca-le cu branza, bucatele de ton si ulei de masline. Poti sa adaugi si nuci sau alune. Se pastreaza foarte bine la frigider, si sunt extraordinar de sanatoase. Nu uita de rosii, o sursa foarte buna de vitamina C si nu numi, dar nici de castraveti sau de ardei! Pe masura ce te bucuri de gustul salatelor, iata ce beneficii aduci trupului tau:
* consumi antioxidanti (beta-caroten, vitamina A, vitamina C), care te ajuta sa diminuezi riscul de a dezvolta mai tarziu boli ale inimii si hipertensiune arteriala
* mesele care nu contin grasimi in exces, reduc riscul de a face atac de cord si diabet
* daca adaugi si bucatele de ton, ori alune la salata, iti acoperi si nevoia de acizi grasi omega-3, precum si omega-6. Acestia protejeaza sistemul cardiac de aparitia bolilor specifice.
* poti manca oricata salata poftesti, mai ales ca nu se va depune niciodata pe solduri sau pe coapse.
3. Renunta la orele prelungite in fata TV/computerului!
Cand stai la televizor, ai tendinta sa mananci. Iar ceea ce tie ti se poate parea nevinovat, se soldeaza cu mari cantitati de alimente pe care le ingerezi aproape involuntar. Asadar, lasa la o parte televizorul, si incearca sa asculti muzica, sa iesi la plimbare sau sa te relaxezi intr-o baie cu spuma. Orice e permis, atata vreme cat te tine departe de ecran. Cand ai cateva zile libere, profitade ele cat poti de mult, atat pentru a face miscare, cat si pentru a-ti recapata tonusul si pofta de viata. Mergi la plimbare cu bicicleta, urca pe munte, innoata!
4. Strecoara exercitiile in rutina ta zilnica!
Stim ca uneori zilele par sa fie mult prea scurte pentru a acoperi toate activitatile pe care iti doresti sa le faci. Totusi, acest fapt nu e o tragedie atat timp cat reusesti sa iti rationalizezi fiecare minut in asa fel incat sa vizezi sanatatea. Nu trebuie sa faci eforturi supraomenesti pentru a te surmena si a merge la sala, chiar daca simti ca esti sfarsita. Fa exercitii acasa, mergi pe jos la serviciu, urca scarile de cate ori ai ocazia sa o faci, trezeste-te de dimineata si iti vei gasi propriul ritm!
5. Bea apa inaintea, in timpul si dupa ce faci exercitii!
Hidratarea este deosebit de importanta, cu atat mai mult cu cat este vara, si fluidele corpului sunt supuse la modificari si pierderi continue. Fie ca esti afara, la tenis, alergi sau mergi, nevoia de apa a organismului exista. In functie de umiditate, momentul zilei, tipul activitatii pe care o faci, si statura ta, este nevoie sa ajustezi cantitatea si frecventa cu care te hidratezi. Bea doua pahare cu apa inainte sa te apuci de exercitii, iar in timpul efortului, consuma lichide la fiecare 15-20 de minute. Daca petreci mai mult timp la sala, sau te antrenezi, este bine sa bei, pe langa apa plata, si sucuri naturale din fructe ori bauturi speciale pentru sportivi. Acestea acopera pierderile de carbohidrati, minerale si inlocuiesc electrolitii pierduti prin sudoare.
6. Alege cu atentie sala!
Pentru ca si asa nu ai foarte mult timp la dispozitie. Incearca sa te hotarasti ce anume iti place sa faci, fie ca este vorba despre fitness, inot, atletism sau handbal. Inainte sa dai banii pe un abonament la sala, doar pentru ca iti place cum arata, mergi la o sedinta si vezi daca asta iti doresti cu adevarat, daca ai toate conditiile asigurate, si daca pretul te avantajeaza. Consulta-te si cu instructorul si convinge-te ca sala respectiva este ceea ce cauti. In caz contrar, mai cauta, chiar daca variantele nu sunt foarte aproape de casa ta.
7. Dormi dupa-amiaza!
Sfatul este valabil pentru persoanele care pot face asta, care nu lucreaza pana dupa-amiaza. Somnul reprezinta maniera ideala de refacere a organismului, si este bine sa apelezi la el oridecateori iti permite timpul. In plus, prin somn regulat se poate diminua riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
8. Prepara gustari delicioase!
Deserturile reci sunt pe gustul oricui, mai ales daca sunt preparate cu fructe si frisca. Iata ce poti folosi pentru acestea:
* lichide – suc de portocale, de mere, iaurt (simplu, fara arome), kefir, apa minerala, fulgi de gheata si apa
* preparate – banane, struguri, capsune, mure, portocale, lamaie, legume crude sau fierte, papaya, mere, alune, mazare, tofu, branza de capra.
* exotic – lapte praf, miere, cafea, pudra de cacao.
Articol exclusiv online (A. Raicu)