Cartofii prăjiți sunt un aliment popular și delicios în multe culturi gastronomice. Mulți oameni consumă aceste alimente cu o frecvență mare și în cantitate peste cea optimă, ceea ce poate duce la consecințe neplăcute asupra sănătății lor mintale. În urma unor cercetări ample, s-a constatat faptul că legătura dintre alimentele prăjite și riscul crescut de depresie și anxietate este una cu adevărat reală.
Noi cercetări sugerează că ceea ce mâncăm ne poate afecta nu numai fizic, ci și mental. Mai precis, un nou studiu realizat de St. Louis School of Medicine – Universitatea Washington a corelat o dietă bogată în consumul de alimente prăjite (în special cartofi prăjiți) cu creșterea numărului de cazuri de anxietate și depresie.
Studiul în cauză a implicat 140 728 de persoane și a pus în evidență faptul că un consum regulat de alimente prăjite crește riscul de anxietate și depresie cu 12%, respectiv 7%.
Cercetătorii concluzionează că un consumul frecvent de alimente prăjite este „puternic asociat” cu un risc crescut de anxietate și depresie datorită unui contaminant din alimentele prăjite, numit acrilamidă. Acrilamida declanșează neuroinflamația și perturbarea metabolismului lipidic, ceea ce poate afecta sănătatea mentală.
În timp ce aceste constatări pot fi dezamăgitoare pentru iubitorii de alimente prăjite, ele oferă, de asemenea, speranță. Prin acordarea unei atenții mai mari vis a vis de ceea ce mâncăm, putem reduce riscul unor tulburări de dispoziție.
Specialiștii sunt de părere că rezultatele acestui studiu sunt o confirmare suplimentară a deceniilor de cercetare care arată că alimentele prăjite și nesănătoase din dieta standard occidentală cresc riscul de boli cronice comune și afecțiuni de sănătate mentală.
Unul dintre motivele pentru care alimentele prăjite sunt asociate cu o incidență mai mare a anxietății și depresiei este că acestea provoacă inflamații în corp, care sunt corelate cu simptomele anxioase și depresive.
De asemenea, alimentele prăjite pot conține acizi grași trans, care sunt legați de riscul crescut de boli de inimă, diabet și alte afecțiuni cronice. Aceste boli pot afecta, de asemenea, sănătatea mintală, ceea ce poate duce la probleme de anxietate și depresie.
În plus, alimentele prăjite au un conținut ridicat de calorii și grăsimi, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Greutatea în exces poate fi, de asemenea, legată de depresie și anxietate.
Relația dintre consumul frecvent de alimente prăjite și sănătatea mentală este cu siguranță complicată și complexă. Dar un lucru este clar: Reducerea consumului de alimente prăjite este o alegere înțeleaptă și sănătoasă.
Așadar, te întrebi ce schimbări sănătoase ar trebui să faci?
Prima schimbare pe care ar trebui să o încerci este să îți schimbi metoda de gătit. Alege metode de gătit precum fierbere, gătitul prin aburi și gătitul la cuptor în locul gătitului la temperaturi ridicate și în cantități mari de ulei.
Un alt sfat este să fii atent la utilizarea anumitor uleiuri de gătit. Uleiurile tropicale (precum uleiul de nucă de cocos și uleiul de palmier) sunt bogate în grăsimi saturate și este mai bine să le înlocuiești cu uleiul de măsline extravirgin, uleiul de avocado sau uleiul de rapiță.
Specialiștii în nutriție recomandă să înlocuiești alimentele prăjite cu produse coapte sau la grătar (precum cartofi copti și pui la grătar) și să adaugi în dietă mai multe alimente integrale precum nuci, semințe, fructe, legume și cereale integrale.
Chiar și condimentele pot avea un impact pozitiv asupra sănătății: reduc inflamația și îmbunătățesc funcția mitocondrială.
Surse: healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com