Suplimentul care ar putea opri în evoluție boala de ficat gras. Se găsește într-o singură farmacie din România

  • Publicat:
  • Actualizat:
Suplimentul care ar putea opri în evoluție boala de ficat gras. Se găsește într-o singură farmacie din România
Sursa foto: Profimediaimages.ro

Suplimentul pe bază de alge marine roșii calcificate ar putea preveni agravarea bolii de ficat gras, arată o nouă cercetare a oamenilor de știință americani. În lipsa unui tratament adecvat, boala de ficat gras duce la inflamarea ficatului (steatoză hepatică nonalcoolică) și fibrozarea acestuia, adică apariția unor cicatrici pe suprafața organului care favorizează instalarea cirozei și a insuficienței hepatice. 

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Michigan, suplimentul bogat în calciu, magneziu și alte 72 de minerale și oligoelemente a fost testat deocamdată preclinic, deci pe animale de laborator, și a indicat o reducere semnificativă a consecințelor steatozei hepatice nonalcoolice în faza tardivă.

În cadrul studiului, animalele fie au fost hrănite cu alimente bogate în grăsimi și au primit suplimentul respectiv, fie nu au urmat niciun fel de tratament. Astfel, după 24 de săptămâni, cercetătorii au identificat modificări ale proteinelor asociate cu steatohepatită nonalcoolică.

În studiile pe termen lung (15-18 luni), am observat că majoritatea șoarecilor hrăniți cu alimente bogate în grăsimi aveau tumori hepatice mari, în timp ce șoarecii hrăniți cu aceleași alimente care au primit suplimentul mineral nu aveau tumori.

Aceste rezultate confirmă descoperirile noastre anterioare, conform cărora mineralele pot avea potențialul de a reduce consecințele bolii ficatului gras, spune dr. Muhammad Nadeem Aslam, liderul echipei de cercetare, pentru medicalxpress.com.

De asemenea, cercetătorii au finalizat recent un studiu-pilot de 90 de zile pe un eșantion de 30 de pacienți sănătoși cu risc de cancer colorectal care au fost randomizați pentru a primi suplimentul alimentar sau un placebo. Studiul a arătat că suplimentul nu a prezentat probleme de siguranță sau tolerabilitate, inclusiv eventuale leziuni hepatice.

În curând, oamenii de știință vor efectua studii clinice pentru a evalua suplimentul pentru siguranța și tolerabilitatea timp de 180 de zile. Leziunile hepatice și markerii de inflamație vor face parte din obiectivele studiului.

Ce conține suplimentul 

Suplimentul testat de echipa de cercetare pentru verificarea efectelor asupra bolii de ficat gras este un complex natural de multiminerale derivate din algele roșii calcifiate și este cunoscut sub numele Aquamin.

În România, un astfel de supliment cu o compoziție similară poartă numele de Ocean Calm și poate fi găsit pe site-ul farmaciei Catena. Acesta conține calciu, magneziu, iod, cobalt, fier, zinc, seleniu, mangan, potasiu, vitamina B6 și vitamina C în formă activă, care nu necesită metabolizarea de către ficat.

Potrivit prospectului, ingredientele îmbunătățesc densitatea osoasă, au efecte antiinflamatoare și reduc durerea și rigiditatea articulațiilor.

Suplimentul este recomandat vegetarienilor, persoanelor cu intoleranță la lactoză, celor cu deficiență de calciu și magneziu, femeilor însărcinate, celor care alăptează, dar și femeilor aflate la postmenopauză care au nevoie de calciu suplimentar pentru a preveni apariția ulterioară a osteoporozei.

Magneziul marin și calciul din algele roșii ameliorează stările de oboseală și lipsa de energie, având totodată efect calmant. Zincul ajută la sinteza proteinelor și la menținerea nivelului hormonal, precum și la sinteza, stocarea și eliberarea insulinei.

Toate aceste minerale, cred specialiștii, ar putea fi utile în stoparea evoluției bolii de ficat gras, având în vedere că mulți pacienți cu această afecțiune prezintă diverse carențe de substanțe nutritive, ca urmare a alimentației dezechilibrate. Deși studiile preliminare indică rezultate promițătoare, sunt necesare cercetări mai aprofundate pentru a concluziona că suplimentul respectiv poate avea efecte benefice asupra ficatului.

De asemenea, specialiștii atrag atenția că în cazul bolii de ficat gras, orice supliment este considerat adjuvant, nu curativ, principala metodă de tratament constând într-o alimentație recomandată de medic, din care să fie excluse alimentele dăunătoare pentru ficat.

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2022-04-mineral-supplement-fatty-liver-disease.html

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: