Medic pediatru, despre supozitoarele cu paracetamol la bebeluși: „Nu au niciun efect pozitiv. Din contră, pot avea efecte toxice”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Medic pediatru, despre supozitoarele cu paracetamol la bebeluși: „Nu au niciun efect pozitiv. Din contră, pot avea efecte toxice”
Sursa foto: Shutterstock

Supozitoarele cu paracetamol administrate preventiv la un copil răcit, dar fără febră, nu au niciun efect pozitiv. Din contră, pot avea efecte toxice, atenționează medicul pediatru Mihai Craiu.

De asemenea, potrivit medicului de familie Egri Eduard, supozitoarele cu paracetamol înjumătățite sau tăiate pentru copii mai mici de 6 luni, respectiv 7 kilograme greutate, nu garantează că înjumătățiți și substanța activă, riscând ori să supradozați, ori să administrați o cantitate mult prea mică de substanță activă. În schimb, pot fi folosite siropuri cu paracetamol, dar și acestea se administrează în anumite condiții.

„Nici paracetamolul și nici alt medicament destinat combaterii febrei nu vindecă boala acută ce produce febră. Deci administrarea preventivă a paracetamolului la un copil răcit, dar afebril, nu are niciun efect pozitiv, ci doar posibile efecte toxice. Paracetamolul supradozat este foarte toxic! În Australia sunt cam 50 de decese anual din această cauză”, atenționează dr. Craiu.

Printre reacțiile adverse ale supradozării cu paracetamol se numără:

„Fiți atenți la doza corectă de paracetamol! Și administrați doar la copilul cu febră mare care are și altceva: stare proastă, dureri de cap, dureri de mușchi, stare de greață, orice alt disconfort semnificativ. Un copil cu febră mică, în jur de 38 de grade, care se joacă și este reactiv ca înainte de răceală, nu are nevoie de antitermice”, avertizează dr. Mihai Craiu.

La copiii cu vârsta sub 6 luni și greutatea de maximum 7 kilograme, supozitoarele cu paracetamol nu se taie!

„Într-adevăr există si supozitoare adaptate, cu concentrația de 75 mg, dar care nu se găsesc la noi în țară. La aceste vârste mici sunt indicate forme farmaceutice adaptate și care pot fi dozate mult mai corect în funcție de kilograme, cum este siropul de paracetamol.

În concluzie, nu administrați supozitoare de paracetamol tăiate nici pe lungime, nici pe lățime și nici oblic la copiii mai mici de 6 luni sau cu greutate mai mică de 7 kilograme”, adaugă dr. Egri Eduard.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: