Mărimea taliei poate fi un nou indice al sănătății, avertizează specialiștii. Astfel, grăsimea localizată în zona taliei poate provoca probleme de sănătate severe, poate îngreuna funcțiile organelor interne și crește rezistența la insulină.
Ideal ar fi ca dimensiunea taliei să reprezintă mai puțin de jumătate din înălțime, spun cercetătorii. Astfel, femeile care au peste 88 de centimetri în talie au un risc mai mare de a suferi de boli cardiovasculare sau diabet, de aceea ar trebui să îți ții sub control greutatea și să faci exerciții care să reducă grăsimea din jurul taliei.
Pentru a măsura corect mărimea taliei este indicat să plasezi centimetrul deasupra șoldurilor, în regiunea buricului, acolo unde talie este subțire. Pielea trebuie să fie perfect întinsă. Nu te măsura niciodată după ce ai mâncat, cel mai bun moment al zilei este dimineața, pe stomacul gol.
De asemenea, este indicat să eviți măsurătorile în zilele cu menstruație, poți fi balonată, iar rezultatul să fie unel fals.
Vezi în tabelul de mai jos care ar trebui să fie dimensiunea normală a taliei, în funcție de înălțime.
Potrivit unui studiu realizat timp de 14 ani de Mayo Clinic, în care au fost implicate peste 13.000 de oameni, persoanele cu greutate normală, dar mărime ridicată a taliei, se confruntă cu un risc de 2,08 ori mai mare de mortalitate decât cele considerate obeze.
Un alt studiu efectuat în Marea Britanie, pe un eşantion de 93.000 de femei, în mare parte supraponderale, aflate la menopauză, a indicat că riscurile de dezvoltare a cancerului la sân erau cu 33% mai mari în cazul celor care depăşeau mărimea ideală a taliei.
Măsoară-ți talia și compar-o, așadar, cu tabelul de mai sus. Dacă rezultatele sunt îngrijorătoare, fă tot ce este necesar să scapi de grăsimea din zona abdomentului. Fă sport, adopta un regim alimentar mai sănătos sau mergi la medic.
Citește și: Tabelul greutății ideale pentru femei | Câte kilograme ar trebui să ai, în funcție de înălțimea ta actuală