Tabletă masticabilă pentru animale contra puricilor şi căpuşelor

Încheierea sezonului rece înseamnă pentru animalele de companie un risc mult mai crescut de infestare cu paraziţi externi precum puricii sau căpuşele. Însă o nouă invenţie, sub forma unei tablete masticabile, îi poate ajuta pe stăpâni să uite pentru o perioadă mai lungă de timp de această grijă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tabletă masticabilă pentru animale contra puricilor şi căpuşelor

Încheierea sezonului rece înseamnă pentru animalele de companie un risc mult mai crescut de infestare cu paraziţi externi precum puricii sau căpuşele.

Însă o nouă invenţie, sub forma unei tablete masticabile, îi poate ajuta pe stăpâni să uite pentru o perioadă mai lungă de timp de această grijă.

Tableta care are la bază o substanţă numită fluralaner este sigură de administrat atât pentru căţei de la 8 săptămâni cât şi pentru căţelele aflate în perioada de lactaţie şi gestaţie. 

Produsul face parte dintr-o nouă clasă de produse antiparazitare externe ce acţionează sistemic pentru eliminarea rapidă a puricilor şi căpuşelor, oferind protecţie câinilor pentru 12 săptămâni*. De asemenea, în timp ce alte produse necesită mai mult de 48 de ore de la administrare pentru a fi eficiente, BRAVECTO începe eliminarea puricilor în 2 ore, atingând o eficienţă de 88% în 4 ore. Într-un studiu din 2013, controlul eficienţei de eliminare a puricilor a fost de 99,9% după 12 săptămâni, iar controlul eficienţei de eliminare a căpuşelor a fost de 100% la 12 săptămâni.

De ce animalul tău este în pericol din cauza puricilor şi căpuşelor?

Puricii şi căpuşele pot avea efecte negative semnificative atât pentru câine cât şi pentru proprietarii acestuia; bolile transmise de paraziţii externi pot determina manifestări diverse precum afecţiuni ale pielii, anemie, boala Lyme şi Babesioza.

Grupul de paraziţi care determină Babesioza a fost descoperit de bacteriologul român Victor Babeş, de unde şi numele bolii şi al agenţilor care o produc. Babesioza este o piroplasmoză produsă de protozoare din genul Babesia. Există numeroase specii de Babesia care infestează diverse specii de animale (cai, câini, pisici, chiar şi omul uneori). La câine, două specii sunt incriminate pentru producerea acestei afecţiuni: Babesia canis (de dimensiuni mari) şi Babesia gibsoni (specia mai mică). Specii noi de Babesia continuă să fie descoperite peste tot în lume.

Boala este transmisă de căpuşe care sunt gazdele intermediare ale parazitului. Căpuşele eliberează microorganismele tinere în torentul sangvin al câinelui. Acestea se ataşează de hematii (globulele roşii) şi le invadează. Hematiile infectate sunt atacate de sistemul imunitar, deoarece sunt considerate agenţi patogeni din cauza prezenţei paraziţilor. Astfel, se produce o dublă distrugere a hematiilor: auto-imună şi produsă de Babesia, care duce la anemie masivă. Majoritatea câinilor aflaţi în faza acută necesită transfuzie de sânge din cauza anemiei severe. În prezent, există diferite scheme de tratament pentru această boală, în funcţie de specia care a produs-o. Tratamentul este destul de costisitor, de lungă durată şi uneori cu multe efecte secundare. Un regim igienico-dietetic este necesar în completarea celui medicamentos. Transfuzia de sânge poate fi uneori o necesitate, însă, dacă nu se intervine la timp, Babesioza este o boală mortală.

Prevenirea infestaţiilor cu purici şi căpuşe

Prevenţia este cea mai bună metodă pentru a scăpa companionul de bolile provocate de purici şi căpuşe. Orice stăpân de câine trebuie să îşi ducă patrupedul la medicul veterinar pentru deparazitări externe periodice în funcţie de tipul de produs.
Odată scos la plimbare prin iarbă (locul de unde se iau căpuşele), câinele trebuie verificat atunci când ajunge acasă. Dacă sunt descoperite, căpuşele trebuie îndepărtate, iar câinele trebuie dus la veterinar la primele semne de afectare.

Aşa cum sunt vaccinările, deparazitările interne şi dietele, protecţia împotriva puricilor şi căpuşelor trebuie să fie un obicei anual pentru fiecare câine. 

Prevenirea infestaţiilor şi implicit reducerea bolilor transmise de aceşti vectori sunt semnificativ influenţate de momentul începerii tratamentelor şi de modul în care acestea sunt continuate pe parcursul unui an. Ideal ar fi ca aceste tratamente să nu fie întrerupte niciodată şi să cuprindă unul sau mai multe produse, compatibile între ele, care să protejeze eficient şi în siguranţă câinele de toţi paraziţii importanţi. De exemplu, conform ciclului de viaţă al căpuşelor, ele pot fi prezente în mediul extern atunci când temperatura este de 6°C, câteva zile consecutiv. Astfel, infestaţiile pe care acestea le pot provoca câinilor pot începe chiar şi în lunile de iarnă ianuarie-februarie, luând, de cele mai multe ori, prin surprindere proprietarii care nu oferă o protecţie constantă câinilor.

Medicul veterinar este cel mai în măsură să stabilească un program cu cel mai bun produs sau mix de produse ce poate proteja eficient animalul de companie. Nu tot timpul alegerea are un răspuns pozitiv de prima dată pentru soluţionarea tuturor aspectelor implicate în acest protocol: eliminarea eficientă şi în egală măsură a tuturor paraziţilor atât de pe câine, cât şi din mediu, persistenţa efectului indiferent de condiţiile în care este expus câinele, lipsa efectelor secundare atât pentru câine, cât şi pentru alte persoane sensibile aflate în jurul acestora, preţul etc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: